друкувати


Рада прийняла закон про бюджет територіальних громад

17 вересня 2020, 15:00

Верховна Рада України прийняла Закон №3614 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо приведення у відповідність положень бюджетного законодавства у зв’язку із завершенням адміністративно-територіальної реформи», який запроваджує єдиний уніфікований підхід до визначення складу доходів та видатків бюджетів місцевого самоврядування. Про це повідомляє АgroРolit.com.

«Законом з метою створення належної ресурсної бази для здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на новій територіальній основі запроваджується єдиний уніфікований підхід до визначення складу доходів та видатків бюджетів місцевого самоврядування, незалежно від статусу населеного пункту (село, селище, місто районного, обласного значення тощо та їх об’єднання), зокрема, розширивши склад їх доходів за рахунок доходів, які «закріплені» на сьогодні за районними бюджетами, а також у зв’язку із цим визначити окремо склад доходів та видатків для бюджетів місцевого самоврядування (бюджетів територіальних громад сіл, селищ, міст та їхніх об’єднань) та районних бюджетів», – йдеться у пояснювальній записці.

Також законом виключено районні бюджети із механізму горизонтального вирівнювання податкоспроможності місцевих бюджетів та з числа «отримувачів» освітньої, медичної та субвенцій на виконання інвестиційних проєктів тощо.

Відповідні зміни внесено до Бюджетного кодексу України.

Авторами законопроєкту є  Андрійович Зіновій Мирославович (IX скликання), Третьякова Галина Миколаївна (IX скликання),  Верещук Ірина Андріївна (IX скликання) та інші.

Нагадаємо, що аграрний комітет внесе поправки до закону №2194 про децентралізацію та функції Держгеокадастру.