друкувати


Україна ризикує втратити кіотські квоти ― джерело

19 липня 2016, 15:40

Через недбалість чиновників Україна може втратити кіотські квоти. Про це повідомляє Ліга.net

За словами директора департаменту з питань зміни клімату та збереження озонового шару Світлани Гринчук 8 серпня 2015 року компанія Софтлайн відключила реєстр викидів парникових газів.

"З 2007 року компанія була технічним адміністратором цього ресурсу. Оскільки реєстр не працює, Україну можна звинуватити в порушенні умов Кіотського протоколу", ― пише видання.

Голова наглядової ради Фонду цільових екологічних інвестицій Олексій Хабатюк повідомив, що 21 червня в Бонні експертами ООН (Framework convention on climate change) було зафіксовано, що Україна фактично не виконує умови Кіотського протоколу.

А у вересні на черговому засіданні в Бонні, за його словами, з великою ймовірністю, буде прийнято остаточне рішення про порушення Україною взятих на себе міжнародних зобов'язань.

У компанії Софтлайн заявили, що з початку минулого року аж до відключення реєстру в серпні Мінекології взагалі не платило за послуги його обслуговування. Більш того, міністерство ніяк не реагувало на звернення підрядника. У тому числі на повідомлення про те, що реєстр буде відключений.

"Договір на 2015 рік не був укладений з невідомих нам причин", ― йдеться в зверненні Софтлайн до міністерства.

Компанія також повідомляє, що останній договір на обслуговування реєстру був підписаний з Держекоінвестагентством. Ця структура до 2015 року відповідала за реєстр. А після її ліквідації правонаступником функцій стало Мінекології.

"Мінприроди, де-юре взявши на себе функції щодо забезпечення функціонування реєстру, де-факто їх не виконало", ― зазначає Хабатюк.

Як зазначається, Софтлайн має намір перезапустити реєстр "на волонтерських засадах" і чекати підписання договору і оплати, розповідають в компанії.

"Якщо тендеру через Prozorro не буде, будемо вимагати, щоб міністерство перенесло реєстр на інший хостинг-майданчик. Передача буде повністю безкоштовною", ― запевняють в компанії.

Гринчук каже, що Софтлайн повинен підтримати державу і включити реєстр для звіту щодо Кіото. "А потім ми будемо створювати новий реєстр або вдосконалювати існуючий", ― сподівається вона.

Хабатюк попереджає: крім іміджевих втрат, порушення Україною умов Кіотського протоколу може бути призвести до перегляду вже укладених комерційних договорів, скажімо, з Японією про покупку квот на викиди вуглекислого газу.

Йдеться, наприклад, про постачання Японією гібридних патрульних автомобілів Toyota Prius. Хоча Гринчук стверджує, що договори минулих років ніхто не має права переглядати.

"У нас є шанси показати дієздатний реєстр, щоб Україну у вересні не визнали такою, що не відповідає угоді", ― підкреслює вона.

За словами Гринчук, можливо, комітет при ООН дасть Україні час і перенесе термін прийняття фінального рішення. З представниками ООН з цього питання зараз ведуться постійні переговори, пише видання.

Економічна правда