друкувати


Фонд держмайна продає перший спиртзавод

15 вересня 2020, 18:00

 Сьогодні Фонд держмайна оголосив про проведення приватизаційного аукціону по ДП Немирівський спиртовий завод, тож розпочинається масштабна приватизація держпідприємств спиртової галузі. Про це у facebook написав голова Фонду держмайна України Дмитро Сенниченко.

«Ринок чекав цього давно, критично потребуючи детінізації та демонополізації. І от 12 серпня Кабмін затвердив необхідну для цього Програму реформування і розвитку спиртової галузі на 2020-2023 роки. Тож Фонд держмайна переходить до реалізації найважливішого аспекта Програми – приватизації підприємств, що входять до ДП «Укрспирт» та Державного концерну «Укрспирт», – написав він.

Сенниченко нагадав, що зміни до Закону про державне регулювання виробництва та обігу спирту вступили в дію 1 липня 2020 року, а Програму реформування галузі затвердили місяць тому.

Попри це, ми на низькому старті ще з початку року. Розпочали підготовку до приватизації з ДП «Укрспирт» — 41 заводу, що входять до його складу. Підприємства концерну «Укрспирт» — на черзі. На першому етапі Фонд держмайна отримав 12 об’єктів, що складаються з окремого майна спиртзаводів ДП «Укрспирт», так званих МПД, місць провадження діяльності. Немирівський МПД – один із них. Інформація про МПД доступна на www.privatizaton.gov.ua», – додав Сенниченко.

Він звернувся до інвесторів:

Панове інвестори, для приватизації державних спиртзаводів створено найсприятливіші умови. До літа 2021 року спирт в Україні можна буде виробляти виключно на спиртзаводі, купленому у держави на приватизаційному аукціоні. Адже закон передбачає, що дозволи на будівництво та введення в експлуатацію нових підприємств з виробництва спирту надаватимуться тільки з 1 липня 2021 року. На цей час у вас усі переваги перед тими, чий спиртовий бізнес поки лишень в планах. Більш того, держава захистила українського виробника обмеженням імпорту спирту в Україну, яке діятиме до 1 січня 2024 року».

Сенниченко додав, що графік аукціонів буде досить щільним – по два в тиждень. Перший відбудеться 15 жовтня.

Стартова ціна на спиртзаводи справедливо визначена за підсумками інвентаризації. Прибутки, які працюючий спиртзавод принесе своєму власнику, точно варті того, аби за нього поборотися на прозорому аукціоні. Я чомусь не сумніваюся, що ціна за активи злітатиме. З усією інформацією про МПД можна ознайомитися на www.privatizaton.gov.ua (каталог «Спиртова галузь»), на сайті ProZorro.Продажі, на сайтах авторизованих майданчиків. Для детальнішої інформації про об’єкти – велкам до віртуальних кімнат даних. Якщо й після цього залишилися питання – на сторінках об’єктів є контакти відповідальних осіб», — додав Сенниченко.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів України затвердив програму реформування й розвитку спиртової галузі на 2020-2023 роки.