друкувати


Лісосмуги дозволять аграріям збільшити врожайність зернових на 20%

15 вересня 2020, 17:00

Створення лісових смуг на полях степової зони України сприяє збільшенню врожайності зернових на 20%. Про це заявили експерти ФАО на тематичному тренінгу.

Згідно із дослідженням вітчизняних вчених, результати яких обговорювалися під час тренінгу, потенціал зростання урожайності сільськогосподарських культур у системі лісосмуг за умови їх повноцінного функціонування) може сягати 20%, продуктивності пасовищ – 25%, виробництва молочної продукції – 12%.

«Приріст урожайності на кожні 0,5% заліснення ріллі – від 0,75% до 3,5%», – зазначив один з учасників заходу, заступник директора Державного підприємства «Степовий ім. В. М. Виноградова філіал УкрНДІЛГА» Ігор Тимощук.

Обговорювалася проблематика придатності ґрунтових та гідрогеолого-меліоративних умов для створення полезахисних лісових смуг; вплив полезахисних лісових смуг на мікроклімат полів та урожайність сільгоспкультур; агролісомеліоративне районування; мінімально необхідна полезахисна лісистість; оптимізація систем захисних лісових насаджень в агроландшафтах.

На думку експертів ФАО, цільовою аудиторію тренінгу є керівники сільськогосподарських підприємств, агрономи, фермери, лісівники, виробники енергетичних культур, представники об’єднаних територіальних громад, асоціації пасічників України, а також викладачів, науковців, посадовців.

Нагадаємо, що з метою стимулювання виробників до реєстрації та утриманні лісосмуг у Мінекономіки розглядається можливість закладення державної підтримки – компенсацію витрат на закладення лісосмуг та насаджень.