друкувати


Співпраця між Україною та Китаєм за останні 5 років суттєво зменшилася

15 вересня 2020, 08:39

Якщо проаналізувати стан українсько-китайського співробітництва у 2014-2019 рр., помітно, що політичний діалог із КНР уже не такий динамічний, як у 2010-2014 рр. Співпраця перебуває у майже замороженому стані, знизились обсяги торговельно-економічної співпраці, поменшало інвестицій. Про це у своєму блозі на AgroPolit.com пише перший заступник керівника Всеукраїнської асоціації громад Іван Фурсенко.

За його словами, така ситуація виникає з об’єктивних причин, бо поглиблення зв’язків з КНР може загострювати наявні та стимулювати нові загрози національній безпеці України.

У політичній сфері остаточно сформована ситуація, коли КНР на міжнародній арені за декларації підтримки територіальної цілісності України з усіх важливих для нашої країни питань на всіх рівнях підтримує позицію РФ як країни-агресора і протистоїть заходами політичного та санкційного тиску на Росію з боку світової спільноти. Це унеможливлює конструктивний діалог у короткостроковій перспективі та ставить під сумнів реальність пропозицій Китаю щодо участі у вирішенні питань російської збройної агресії на користь нашої країни. Водночас Україна, яка працює на зміцнення відносин зі США, не виграє від загострення американсько-китайського протистояння», – заявив Фурсенко.

Детальніше про розвиток українсько-китайських відносин читайте у матеріалі за посиланням.