друкувати


Названо 4 кроки для удосконалення системи зрошення в Україні

13 вересня 2020, 09:30

В Україні необхідно створити Асоціацію водокористувачів та передати в їхнє управління деяких об'єктів зрошувальних систем, наприклад, насосних станцій. Це дасть можливість інвестувати кошти у них. Але для того, щоб ці зміни відбулися потрібна плідна співпраця законотворців, профільних держслужбовців і представників бізнесу. Про це йдеться у матеріалі AgroPolit.com.

Також необхідний законопроєкт про створення та функціонування об’єднань водокористувачів. 

«Недосконала й застаріла державна система зрошування потребує змін. Влада не інвестує в неї і не передає її в руки с/г підприємців. Тож ми напрацювали ініціативи до законопроєкту про створення та функціонування об’єднань водокористувачів. Окрім національної програми зрошення, розглянули впровадження у програму енергосервісу. Я вважаю, що лише спільна і продуктивна робота державотворців і підприємців забезпечить добробут та економічну стабільність держави. Про проблеми потрібно говорити, щоб їх чули, а влада має їх чути, щоб вирішувати», – заявив секретар аграрного комітету, народний депутат «За майбутнє» Іван Чайківський.

Метою законопроєкту є ефективне проведення гідротехнічної меліорації на земельних ділянках с/г призначення шляхом спільного використання водокористувачами меліоративних систем та гідротехнічних споруд, надання послуг з водопостачання та водовідведення, раціональне використання природних ресурсів, поліпшення якості води та родючості ґрунтів.

Утворені за таким законом організації водокористувачів отримували б на свій баланс окремі об'єкти меліоративної системи. Це дало б можливість їх членам самостійно вкладати в них кошти і залучати інвестиції для розвитку зрошувальних систем. На даний момент необхідно визначитися зі способом передачі організаціям об'єктів меліоративної системи. Їх можна було б передавати у власність, в довірчу власність або — на умовах пільгової оренди. Також слід вирішити, чи надавати можливість бізнесу будувати нові меліоративні системи і приватизувати наявні. Крім того, потрібно визначитися з механізмом фіксації права власності на меліоративні трубопроводи.

Серед інших кроків: 

Детальніше читайте за посиланням.

Нагадаємо, в Україні для розвитку зрошення державні насосні станції віддадуть приватним підприємствам.