друкувати


Зрошувані площі в Україні щорічно зростають на 20 тис. га, але цього недостатньо для значного економічного ефекту

11 вересня 2020, 07:09

Зрошувані площі в Україні щорічно зростають на 20 тис. га і вже становлять 485 тис. га, але цього недостатньо для значного економічного ефекту. Про це йдеться в матеріалі AgroPolit.com, присвяченому проблемам боротьби з посухою.

Кількість зрошуваних земель в Україні має сягнути 1,8-2 млн га, говорить директор Інституту зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України Раїса Вожегова.

За словами Вожегової, хоча модернізація, відновлення чи розширення зрошуваних площ потребують значних інвестицій, вони дають доволі непоганий економічний ефект та повністю окуповуються. Наприклад, заміна насосного обладнання, дощувальних машин кругової дії, частини трубопроводу та електромережі в межах модернізації внутрішньогосподарської системи зрошення коштуватиме близько $1,4 тис./га. Третина витрат на модернізацію припаде на насосні станції та трубопроводи загального користування, ще дві — на сільгосппідприємства.

У відновлення системи зрошення доведеться вкласти вже близько $2,4 тис./га. Дві третини суми підуть на системи загального користування. Найдорожче обійдеться розширення зрошуваних площ. Його вартість становитиме приблизно $2,6 тис./га та, крім того, потребуватиме більше часу на реалізацію», — говорить експерт.

Детальніше про вирішення питань, пов'язаних з посухою та розбудовою систем зрошення і дренажу в Україні, читайте у матеріалі: Поки грім не гряне, або питання зрошення українських земель