друкувати


Науковці НААН назвали сприятливий час для посіву озимих культур

9 вересня 2020, 14:20

Національна академія аграрних наук України (НААН) радить аграріям починати посіви озимих культур не раніше 15 вересня через посуху.  Про це йдеться у аналітичній довідці НААН про підготовку грунту до сівби озимих зернових культур, вибір насіннєвого матеріалу та строки сівби.

«Враховуючи, що на початок вересня у посівному шарі ґрунту практично відсутня продуктивна волога, для отримання сходів озимих культур проводити сівбу у ранні строки не рекомендується, так як насіння, яке тривалий час знаходиться у ґрунті не проросте і втратить свою життєздатність. Навіть після випадання опадів сходи з’являються зрідженими. Виходячи з цього, посів озимих культур необхідно провести не раніше 15 вересня до 1-5 жовтня в сухий ґрунт (за відсутності опадів)», — наголошують НААН.

Зазначається, що при цьому необхідно збільшити норму висіву на 10 %, а глибину заробки насіння зменшити до 3-4 см з обов’язковим прикочуванням.

Опади, які спостерігаються протягом останніх днів, припинили тривалий бездощовий період, дещо пом’якшили умови завершення вегетації пізніх сільськогосподарських культур, сприяли поповненню верхніх шарів грунту вологою і створили задовільні умови для підготовки грунту до сівби озимих зернових культур та сприяли утворенню сходів ріпаку озимого, посіяного у другій декаді серпня.

У НААН радять уважно добирати сорти, з урахуванням різниці між сортами щодо витривалості до посухи і суховійних явищ, оскільки вони по-різному реагують на цей чинник. Важливо також враховувати стійкість рослин окремих сортів до вилягання, осипання, проростання зерна в колосі, весняних заморозків та похолодань.

Нагадаємо, посухою в Україні охоплено близько 50% площ, призначених під сівбу озимих.