друкувати


Бізнес скаржиться на блокування митницею 150 фур та перебої із виробництвом у 20 компаніях

9 вересня 2020, 12:00

Блокування майже 150 фур на митниці вже призвело до перебоїв із виробництвом у 20 компаніях через затримку постачань сировини і вантажів. Про це повідомила виконавчий директор Європейської бізнес-асоціації (ЄБА) Анна Дерев'янко, передає Інтерфакс-Україна.

«Компанії асоціації вчора мали можливість поспілкуватися безпосередньо з Андрієм Павловським, в. о. голови Держмитниці та його фахівцями про ситуацію з масовою затримкою вантажів на Галицькій та Київській митницях», — сказала Дерев'янко.

Державна митна служба анонсувала в середу селекторну нараду для врегулювання ситуації.

«У розмові з бізнесом пан Павловський пообіцяв провести 9 вересня селекторну нараду для врегулювання цієї ситуації. Асоціація передала керівництву Держмитниці майже 20 офіційних звернень із детальним описом неправомірних дій митних органів», — зазначила вона.

Про затримку митного оформлення майже 150 фур компанії бізнес-асоціації почали повідомляти з початку вересня. Після заяви ЄБА 4 вересня Держмитниця пояснила затримку митного оформлення вантажів саботажем і повідомила про отримання керівництвом відомства погроз фізичної розправи.

Дерев'янко наголосила, що нині ситуація залишається критичною:

До сьогодні близько 150 вантажівок залишаються заблокованими на митниці, а більше ніж 20 компаній уже мають перебої з виробництвом або своєю діяльністю через затримку постачань сировини або вантажів».

За словами виконавчого директора ЄБА, компанії стикаються з порушеннями термінів розгляду документів і необґрунтованими вимогами надати додаткову документацію для контролю митної вартості.

Бізнесу незрозуміла така ситуація, оскільки справа стосується переважно регулярних постачань вантажів за довгостроковими контрактами, які ще два тижні тому митниця оформляла у звичайні терміни», — зазначила Дерев'янко.

Вона також наголосила, що контроль митної вартості можна було перенести на постаудит, щоб уникнути безпідставної затримки вантажів.

Нагадаємо, бізнес покращив оцінку роботи митниці.