друкувати


Одну з областей України хочуть визнати зоною стихійного лиха через неврожай

8 вересня 2020, 18:00

Через посушливе літо у Вінницькій області аграрії втрачають урожай. З огляду на погодні умови, очікують зібрати на 40% менше, ніж прогнозували. Уряд просить визнати Вінницьку область зоною стихійного лиха. Про це повідомляють в Теплицькій райдержадміністрації.

Зазначається, що за даними виїзних обстежень, в результаті тривалої посухи та спеки кукурудза і соняшник знаходяться в критичному стані. Ріст рослин практично припинився в Ямпільському, Могилів-Подільському, Бершадському, Теплицькому, Піщанському, Гайсинському, Чечельницькому, Чернівецькому, Шаргородському, Тростянецькому, Тульчинському та Оратівському районах.

Встановлено, що потенційна врожайність кукурудзи на площах, які збереглися і сформували качан, перебуває в межах 1,7-2,2 т/га, соняшнику — 0,8-1,3 т/га. На гібридах кукурудзи з ФАО 380 і вище вилки не сформовані. Під загрозою соя та цукровий буряк. За підрахунками фахівців, втрати врожаю зерна кукурудзи цього сезону становитимуть до 40% від прогнозованого виробництва.

Також на 25-30% нижче прогнозованого очікується урожай інших культур пізньої групи (соя, соняшник, цукрові буряки).

Критичні погодні умови поставили велику кількість дрібних і середніх фермерських господарств на грань банкрутства і ставлять під загрозу виконання ними договірних фінансових зобов’язань перед банківськими установами, постачальниками матеріально-технічних засобів виробництва і власниками земельних ділянок (паїв). З огляду на вищезазначене, а також беручи до уваги неодноразові звернення громадських організацій та аграріїв Вінницької області, ОДА планує ініціювати перед Кабінетом міністрів України визнання Вінницькій області зоною стихійного лиха, що дозволить пролонгації банківських і товарних кредитів для господарств, які перебувають у зазначеній зоні», — йдеться у повідомленні.

Для того, щоб отримати кредит господарствам, які потрапили в зону стихійного лиха, необхідно подати документи про форс-мажорні обставини для подальшого розгляду на засіданнях районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Нагадаємо, посухою в Україні охоплено близько 50% площ, призначених під сівбу озимих.