друкувати


У вересні фахівці прогнозують зростання цін на пальне

10 вересня 2020, 07:26

У вересні ціна на пальне зросте. Запаси дешевої нафти й нафтопродуктів добігають кінця. Таку думку висловив Сергій Куюн, директор ТОВ «Консалтингова група А-95», коментуючи ситуацію в Білорусі та на ринку пального в Україні.

За словами Куюна, як би не складалася ситуація з поставками з Білорусі, максимум, чим може це позначитися на українському ринку, це тимчасовою, 2-3-тижневою турбулентністю; не дефіцитом, не різким стрибком ціни, а саме тимчасовою дестабілізацією.

«Ми давно одні з найбільш «дешевих» країн, поступаємось лише росіянам і білорусам з їхньою дешевою нафтою. Більш показовою є картина без податків, коли залишається тільки закупівельна вартість та націнка. І якщо торік ми були ближче до максимумів, то цього літа перемістилися на саме дно, пропустивши вперед тільки Словенію», – повідомляє Куюн.

На його думку, основна причина такого піку – зниження роздрібної маржі. З кінця квітня світові ціни на нафту і нафтопродукти зросли втричі (нафта з $15 до $45/бар., тоді як ціна на українських заправках – менш ніж на 4%).

Наприклад, найбільша мережа АЗС, яка належить Ігорю Коломойському, утримує ціни незмінними з 29 квітня (я такої стабільності за останні років 15 не пригадую). А ви говорите, як рости, так вони (ціни) ростуть швидко, а як падати, то повільно. Як бачимо, не зовсім так. А точніше, зовсім не так! Роздрібна націнка впала до мінімуму з осені 2018 року. Але звідси випливає й інший висновок: у вересні ціна зросте.

Запаси дешевої нафти і нафтопродуктів добігають кінця, та й на низькій маржі довго станції працювати не зможуть. Потенціал зростання становить мінімум 1 грн/л. Причому, як в опті, так і в роздріб. І це лише за рахунок синхронізації з поточними цінами на світовому ринку (нафта по $45/бар.). Але є ще «курсовий» фактор, банкіри схиляються до думки, що восени гривня продовжить сповзання. Це пропорційно додасть вартості на колонках», – заявив Сергій Куюн.

Детальніше про перспективи українсько-білоруського партнерства читайте у матеріалі: Білоруський фактор на українських АЗС – чи варто очікувати стрибка цін на пальне