друкувати


Розвиток торгівлі кукурудзи до Китаю вимагає політичних рішень, — експерт

8 вересня 2020, 09:00

Одним з очевидних успіхів у розвитку експорту продовольства з України в КНР є той факт, що з моменту відкриття ринку кукурудзи в 2012-2013 році, до 2018-2019 врожайного року частка українських поставок в загальному обсязі імпорту кукурудзи в КНР досягла 80%. Про це повідомив  виконавчий директор української асоціації «Пояс та Шлях» Тарас Голуб, йдеться у матеріалі AgroPolit.com.

Але для повноти картини потрібно розуміти, що ця частка експорту в загальному споживанні кукурудзи Китаєм ледь перевищує 2,5%, а в обсяг дозволених квот – до 3%.

«Такі показники свідчать, що «дозволений потенціал» торгівлі кукурудзою хоч і має резерв, але подальший розвиток торгівлі цією продукцією вимагає політичного рішення, пов'язаного зі збільшенням квот, та із реструктуризацією системи відносин між операторами трейдингу», – впевнений Тарас Голуб.

Він пояснив, що Китай і Україна мають абсолютно різні (можна сказати, діаметрально протилежні системи організації ринку).

Китай має зарегульовану систему управління ринком, де особлива прерогатива у державного регулювання, операції на зовнішньому ринку здійснюють великі компанії, але в організації розподілу на внутрішньому ринку активно беруть участь дрібні та середні компанії, при цьому великі компанії оперують великими обсягами і готові скорочувати маржинальний прибуток заради збільшення обсягів. Український ринок відрізняється високою ліберальністю і де-факто повним невтручанням держави в регулювання цього ринку, ринок слабо структурований, місцеві великі оператори налаштовані на збільшення маржинальної рентабельності, а дрібні не здатні забезпечувати прямі постачання на умовах, які б зацікавили китайську сторону», – заявив Голуб.

Детальніше читайте за посиланням.