друкувати


Запит на овочі та фрукти перекрили імпортом

8 вересня 2020, 06:45

Томати й огірки цьогоріч ввозили не лише із традиційно сезонних південних країн, а й із ЄС. Про це йдеться у матеріалі AgroPolit.com: Чи подасть уряд «сильну» руку українським аграріям.

Через зливи та різке зниження температури повітря у західних регіонах овочі достигали із запізненням. Тому пропозиція пропозиція української продукції на внутрішньому ринку була обмеженою, а ціни залишалися на досить високому рівні. Аби покрити потребу у помідорах та огірках, їх імпортували з Туреччини, Польщі, Нідерландів та інших європейських країн.

Збір овочів борщового набору ще попереду, їх має вистачити для внутрішніх потреб. В Інституті картоплярства Національної академії аграрних наук України оптимістично оцінюють продуктивність нинішніх посівів.

Є всі передумови очікувати, що врожайність картоплі буде вищою, ніж торік. Попри те, що тривалі дощі й холодна весна створили не зовсім сприятливі умови», – вважає заступник директора Інституту з наукової роботи по селекції і насінництва Микола Фурдига.

Що стосується інших овочів борщового набору – буряка, моркви, цибулі та капусти – нічого критичного щодо них не передбачається.

Нагадаємо, випробування погодою стало справжнім лихом для українських аграріїв у цьому році. Зміна погодніх умов, яка спричинила втрату через посуху озимих культур навесні, та зіпсувала аграріям осінні жнива, стала гіршим лихом для багатьох, ніж карантинні заходи через вірус.