друкувати


Шанси реабілітуватися після кліматичних наслідків є не у всіх аграріїв

7 вересня 2020, 06:40

Шанси реабілітуватися після кліматичних наслідків є не у всіх аграріїв. Про це в матеріалі AgroPolit.com., присвяченому наслідкам боротьби з посухою, розповів перший заступник керівника Всеукраїнської асоціації громад Іван Фурсенко.

За його словами, хоч нині експерти не наважуються назвати кількість підприємств, які перебувають на межі згортання, відомо точно – аграрії такі питання перед собою вже ставлять. 

«Якщо фермер згортається, працюватиме його земля у будь-якому разі. Він працював або на орендованих, або на самозахоплених землях. Не може працювати – продасть свої договори оренди тому, хто може обробляти далі, і фактично свої гроші поверне. Якщо самозахоплення – то згорнеться й піде звідти. Якщо вільні земельні ділянки, завжди знайдеться хтось із фінансовими ресурсами, який буде готовий їх обробляти. Є повністю висушені під пустелю земельні ділянки. Але якщо є фінансові ресурси, або вступають у кооперацію декілька аграріїв, мають змову поверхнево зрошувати. Не обов’язково вкопувати зрошувальні системи. Якщо продасть – то отримає кошти, на які зможе працювати на менших земельних ділянках. Якщо ж людина в кредит працювала – тоді все значно страшніше, бо гроші слід повертати. Якщо борг підприємства – можна обанкротити, позичав як фізособа – фактично на тобі висить. Тоді люди можуть і будинки, і машини продавати, розпродувати майно, щоб розрахуватись», – розповів Фурсенко.

Детальніше про це читайте у матеріалі: Втрати від посухи. Чи подасть уряд «сильну» руку українським аграріям