друкувати


У четвер парламент розгляне два аграрні законопроєкти – про пестициди та агрохімікати і держпідтримку сільського господарства

2 вересня 2020, 07:25

У четвер Верховна Рада розгляне два аграрні законопроєкти: «Про пестициди та агрохімікати» та «Про державну підтримку сільського господарства України». Про це в ексклюзивному коментарі для AgroPolit.com повідомив голова аграрного комітету Микола Сольський.

Нагадаємо, законопроєкт №2289 «Про пестициди та агрохімікати» має удосконалити регулювання завезення та застосування в Україні незареєстрованих пестицидів, використання залишків пестицидів і агрохімікатів, термін реєстрації яких закінчився, надання можливості застосування, зберігання, торгівлі, рекламування та перевезення залишків препаратів протягом двох років після завершення терміну їхньої реєстрації. Автори законопроєкту: Тарасов Олег Сергійович, Чайківський Іван Адамович, Кучер Микола Іванович, Юрчишин Петро Васильович, Устенко Олексій Олегович.

На думку Олега Тарасова, норма ст. 4 щодо ввезення зразків пестицидів і агрохімікатів лише за умови реєстрації в країні виробництва є дискримінаційною і антиконкурентною, а законодавство з регулювання пестицидів вже застаріло.

Він пояснив, що сьогодні є всього два шляхи потрапляння незареєстрованих препаратів у план державних випробувань пестицидів і агрохімікатів: отримання дозволу Мінекоенерго на імпорт таких зразків препаратів та виробництво таких зразків на території України.

Тобто ти маєш бути або імпортером, або вітчизняним виробником. Але, очевидно, що хтось отримує значну конкурентну перевагу уже на найпершому етапі подання документів. Чому? Подивіться, наприклад, на перелік необхідних для подачі документів імпортером та вітчизняним виробником для завезення дослідних зразків. Імпортер має подати: заяву, копії сертифікатів якості та відповідності незареєстрованих препаратів, листок безпеки незареєстрованого препарату (карту даних небезпечного фактора), лист-клопотання від акредитованого інституту з обґрунтуванням обсягів продукту, копію договору обов'язкового страхування відповідальності, суб'єктів перевезення небезпечних вантажів, підтвердження реєстрації в країні виробництва. А український виробник – тільки технічні умови на виробництво дослідних партій», – каже він.

У свою чергу законопроєкт №3295 «Про державну підтримку сільського господарства України» пропонує створення єдиного аграрного реєстру – єдиної державної інформаційної системи, що міститиме відомості про виробників сільськогосподарської продукції та забезпечуватиме ефективне адміністрування державної підтримки. А також:

Автори законопроєкту: Чернявський Степан Миколайович, Чорноморов Артем Олегович, Нікітіна Марина Вікторівна, Грищенко Тетяна Миколаївна, Колихаєв Ігор Вікторович, Гайду Олександр Васильович

Детальніше ознайомитися із законодавчою діяльністю народних депутатів та аграрного комітету ви можете у матеріалі: Результат першого року роботи парламенту Володимира Зеленського: 23 аграрних закони і низка реформ на паузі 2020