друкувати


Оцінено рентабельність бізнесу з вирощування лікарських трав

31 серпня 2020, 11:10

Рентабельність бізнесу з вирощування лікарських трав у перші 4 роки становить 46%, а в подальшому матиме тенденцію до зростання. Про це заявив технолог-консультант із  вирощування лікарських рослин компанії «Шлесем-Україна» Олександр Губанєв,  повідомляє east-fruit.

«Якщо, наприклад, вирощувати лікарські рослини на площі 25 га, то на закупівлю техніки і обладнання доведеться витратити близько 2,5 млн грн ($ 911 тис.). Протягом 4 років вирощування валової продукції витрати становитимуть приблизно 3,8 млн грн ($ 138,5 тис.). Тобто загальні витрати в цьому випадку становлять 6,3 млн грн ($ 229 тис.). А загальна вартість сировини, яку вдасться виростити фермеру за ці роки, складе 9,2 млн грн ($ 335,5 тис.). Таким чином, можемо отримати чистий прибуток на рівні 2,9 млн грн ($ 105,7 тис.)», — розкриваючи нюанси бізнес-моделі з вирощування лікарських рослин, пояснив Олександр Губанєв.

Фахівець пояснив, що дані цифри прибутку, на перший погляд, не надто великі.

Але мова про перші 4 роки бізнесу, протягом яких фермер купує все необхідне для його успішного продовження — техніку, обладнання, системи зрошення тощо. Тому вже з 5-го року витрати в цьому бізнесі будуть іти тільки на сам процес вирощування і, відповідно, прибуток збільшуватиметься», — зазначив Олександр Губанєв.

Водночас він акцентував увагу, що починати бізнес із вирощування лікарських трав, не маючи достатньо техніки й обладнання, варто з площі не більш ніж 10 га.

Також, на думку фахівця, даний вид бізнесу не зовсім підходить для великих агрохолдингів, адже велика кількість виробленої продукції в цьому випадку, як правило, йде на шкоду якості. Найбільше такий вид бізнесу підходить для малих і середніх фермерських господарств.

Він вважає так:

Лікарські рослини — це вищий пілотаж в агрономії. Вони вимагають набагато більше догляду, знань і умінь ніж, припустімо, овочеві культури. Адже лікарські рослини, це переважно, дикороси, які мають властивість пролонгованого проростання, що має й іншу назву — «дружність сходів». Верхній шар ґрунту для висадки лікарських рослин повинен готуватися таким чином, щоб максимально зберегти вологу для подальшого проростання насіння», — повідомив Олександр Губанєв, додавши, якщо людина хоче займатися вирощуванням лікарських рослин, «то це саме та сфера агробізнесу, де можна отримати одні з найбільших прибутків на мінімальній площі».

Нагадаємо, як на 1 га лікарських трав заробити 300 тис. грн.