друкувати


Український експорт може зупинитися на 1,5-3 роки, – заява

29 серпня 2020, 08:00

Український експорт може зупинитися на 1,5-3 роки через реорганізацію Держпродспоживслужби. Такий прогноз зробив директор Союзу молочних підприємств Вадим Чагаровський під час прес-конференції «Реорганізація Держпродспоживслужби: чому міжнародна торгівля під загрозою зупинки та як безпечно запустити санепідемстанцію?».

Нагадаємо, Чагаровський раніше вже повідомляв, що МОЗ хоче «відкусити» СЕС в Держпродспоживслужби  і до чого це може призвести.

«Ми вітаємо ініціативу уряду щодо підсилення контролю за громадським здоров'ям. В умовах пандемії це дуже важливо. Проте ми дуже негативно сприймаємо ініціативу, що це посилення має відбутися за рахунок реорганізації Держпродспоживслужби. Ця служба створювалася на підставі базової моделі, яка існує в Європейському Союзі. Ефективність і дієвість цієї системи доведено останніми 4 роками її роботи: сьогодні ми експортуємо продукцію до 156 країн світу», – повідомив Чагаровський.

За його словами, спроба втрутитися у роботу Держпродспоживслужби вдарить по декількох напрямах життєдіяльності країни та призведе до проблем на міжнародному рівні.

Реорганізація цієї служби стане неприємною несподіванкою для багатьох країн та вітчизняних експортерів, тощо. І ті міжнародні сертифікати, я зараз маю на увазі ветеринарні сертифікати, які стосуються продукції тваринного походження, потрібно буде заново розробляти і погоджувати з відповідними органами багатьох країн. Це призупинить експорт на 1,5-2-3 роки. Крім того потрібно зрозуміти, що безпечність харчових продуктів – це не контроль готової продукції на показники безпеки, а моніторинг і контроль усього виробничого ланцюжка від сировини до готової продукції. Чи готове до цього МОЗ і чи є у них відповідні фахівці? Відповідь однозначна – ні! Вони навіть не знають про перелік певних технічних проблем, які сьогодні опрацьовує Держпродспоживслужба. Наприклад, сьогодні Держпродспоживслужба займається реорганізацією системи видачі експлуатаційних дозволів на виробничі потужності – це величезна робота. Із 577 наявних дозволів у молочній промисловості система реорганізує 192. Для цього потрібні відповідні фахівці та ресурси», – заявив Вадим Чагаровський.

Також він додав, що реорганізація може призвести не тільки до проблем у зовнішньоекономічній діяльності країни, а й зашкодить внутрішнім виробникам та поставить під загрозу продовольчу безпеку країни.

Окремо хочу зупинитися на тому, що Держпродспоживслужба працює над адаптацією європейських стандартів до українських умов. Сьогодні ми тільки розпочали цей процес і реорганізація служби принесе чималу шкоду не тільки харчовій промисловості, але й продовольчій безпеці України. Саме тому ми не підтримуємо ідею з реорганізації Держпродспоживслужби», – заявив Чагаровський.

Варто зауважити, що раніше Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) запропонувало постанову Кабміну, якою реорганізовується Держпродспоживслужба і МОЗ отримує контроль над Санітарно-епідеміологічною службою. Після цього 23 аграрані асоціації  звернулися до Зеленського щодо недоцільності реорганізації Держпродспоживслужби.