друкувати


Озвучено основні зміни для с/г товаровиробників закону № 466-IX щодо вдосконалення адміністрування податків

27 серпня 2020, 18:00

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України стосовно вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 16.01.2020 №466-IX вніс зміни щодо оподаткування та провадження господарської діяльності фізичних осіб – підприємців, зокрема сільськогосподарських виробників. Про це повідомляє ГУ ДПС у Черкаській області.

Повне або часткове копіювання будь-яких матеріалів сайту, цитування, публікація їхніх анотованих оглядів допускаються лише з письмового дозволу редакції сайту.

Детально, зміни для платників єдиного податку 4-ї групи – сільськогосподарських виробників:

Відповідно до нової редакції п.2921.2 ст.2921 ПКУ базою оподаткування є нормативна грошова оцінка 1 гектара сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного за станом на 1 січня базового податкового (звітного) року відповідно до порядку, встановленого Кодексом для справляння плати за землю. Якщо нормативна грошова оцінка земельної ділянки не проведено, базою оподаткування є нормативна грошова оцінка одиниці площі ріллі в Автономній Республіці Крим або області.

Доповнили новим абзацом пп. 291.4.3 ПКУ, відповідно до якого, якщо сільськогосподарський товаровиробник реорганізується шляхом приєднання згідно з відповідними нормами Цивільного кодексу України, то норма щодо дотримання частки сільськогосподарського товаровиробництва (75% за попередній податковий (звітний) рік), поширюється на всіх учасників такої реорганізації.

Приведений у відповідність граничний термін подання звітності платниками єдиного податку четвертої групи, зазначений в пп.298.8.1 ПКУ, з терміном, зазначеним у пп.295.9.1 ПКУ, – не пізніше від 20 лютого.

Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку четвертої групи, набули статусу податкового агента та будуть зобов’язані у разі нарахування (виплати, надання) оподатковуваних податком на доходи фізичних осіб доходів на користь фізичних осіб, які перебувають з ним у трудових або цивільно-правових відносинах виконувати функції податкового агента. Тобто утримувати та перераховувати від імені і за рахунок фізичних осіб податок на доходи фізичних осіб та військовий збір з виплачених доходів, з відповідним відображенням даних у формі 1-ДФ (п.297.3 ПКУ).

Водночас за отримання зазначених доходів фізичні особи звільняються від обов’язку подання річної податкової декларації за звітний рік і сплати відповідного податку та збору (пп.164.2.2 ПКУ).

Нагадаємо, аграрії звернулися до влади з вимогою відмінити акцизи на пальне.