друкувати


Компенсація втрат від посухи має берегти аграріїв від валу банкрутств восени

25 серпня 2020, 09:46

Керівництву країни потрібно терміново знайти джерело для компенсації втрат аграріям тих областей, які постраждали від посухи в цьому році, бо восени нас чекає вал банкрутства середніх і дрібних господарств по всій Україні. Таку думку в свєму блозі на AgroPolit.com висловила головний редактор видання Наталія Білоусова.

Нагадаємо, через зміни клімату в Україні сьогодні гостро постала проблема доцільності сівби ріпаку озимого: адже відсутність вологи в посівному шарі викликає ризик неотримання сходів та ставить під питання подальший ріст та розвиток рослин.

«Терміново знайти джерело для компенсації втрат аграріям тих областей, які постраждали від посухи в цьому році, бо восени нас чекає вал банкрутства середніх і дрібних господарств по всій країні. За попередніми оцінками, посуха завдала аграріям збитків на 15 млрд грн. Лише на Одещині вигоріло 70-80% озимих. Наразі Чернігівська, Полтавська, Вінницька, Кіровоградська, Одеська області та й загалом увесь південь країни згорів і врожаю не буде. За точки беззбитковості вирощування пшениці (5 т на 1 га) в цих регіонах ми маємо  в кращому випадку 2 т, по соняшнику відповідно – 0,7-0,8 за  необхідного економічного мінімуму в 1,5 т з 1 га. На цьому тлі нас всіх присипають розповідями про «непоганий урожай». Його не буде, а всі ці інформаційні прогнози-«засівання» – не більш ніж спроба приспати пильність аграріїв і змусити їх продати все зерно на старті за збитою ціною. Отака реформа. Займатися треба не профанацією, а вже зараз уряду, КМУ та депутатам слід знайти джерела для фінансової компенсації і придумати заходи підтримки для малих і середніх, бо восени буде біда», — пише Наталія Білоусова.

Більш детально ознайомитися з проблемами АПК у 2020 році ви можете у матеріалі: Незалежність-29: над прірвою – як залишитися в живих