друкувати


Співпраця Китаю та України: озвучено подальший план на 10 років

24 серпня 2020, 08:13

Україні варто зробити ставку на Китай, як на стратегічного міжнародного політичного й торговельного партнера у наступні 10 років, щоби посилити свої політичні та економічні позиції у світі. Про це пише у своєму блозі на AgroPolit.com головний редактор видання Наталія Білоусова.

Друге завдання наступних 10 років розвитку для України – вибір стратегічних союзників.

«Сьогодні довкола України радше міжнародні інтересанти своїх вигод, а не партнери. Підігріває ситуацію війна з Росією. Події в Білорусі теж піділлють олії у вогонь:  можуть посилити історичне протистояння по лінії Дніпра, а відтак — і орієнтацію українців на ЄС і Європу. Київ, як політичний центр, без адекватних саме міжнародних політичних кроків в пошуку союзників ризикує перетворитися на «острівок» у океані. А тепер, хто наші союзники? США: після Польщі ми №2  для них як форпост у системі стримування та противаг зростаючому континентальному впливу Росії. Але, на відміну від поляків, ми не отримуємо скільки фінансової підтримки від США, щоби бути цим форпостом. Європа замкнулася у собі й бачить наше наближення за принципом «крок уперед – два назад», – говорить Білоусова.

На думку головної редакторки AgroPolit.com Наталії Білоусової, недооціненою сьогодні лишається роль Китаю як нашого міжнародного партнера.

За правильної конфігурацій сил він може стати: а) фактором стримування подальшого натиску Росії на нас; б) через торговельні контакти посилить нашу вагу і ставлення до нас США та Європи. Не забуваймо, що після провалу входження Китаю в ЄС через Білорусь (ця країна мала стати торговельними воротами Китаю в єврозону за кілька років) саме Україна може стати китайським вікном у Європу. Поки що Піднебесна дивиться на нас як на територію для вирощування сировини, бо всі  попередні спроби про кооперацію успішно і з тріском провалили», – каже вона. 

На її думку, Китай міг би інвестувати у розбудову системи зрошування по Україні.

Більше читайте у матеріалі за посиланням.

Нагадаємо, що Китай вийшов на перше місце серед країн-торгових партнерів України. Наразі Україні потрібно якнайшвидше оновити китайсько-українську співпрацю у частині угоди з ДПЗКУ. Про експортний компас України, направлений на «Піднебесну», читайте далі.