друкувати


2-3% недобросовісних фермерів підуть із земельного ринку – прогноз

24 серпня 2020, 07:14

Детінізація сільськогосподарських земель призведе до того, що 2-3% недобросовісних фермерів підуть з ринку. Такий прогноз озвучив у відео-програмі «Без Гриму» Наталії Білоусової секретар аграрного комітету, депутат із фракції «За майбутнє» Іван Чайківський.

Він нагадав, що частина українських с/г земель перебуває в «тіні». «І наше завдання сьогодні як народних депутатів – зробити все, щоб ту землю з «тіні» витягнути і щоб вона почала працювати на громади (сплачувалися податки, розвивалася інфраструктура сільських територій)», — каже він.  

Наразі парламент зайнявся законопроєктами, які детінізують земельні відносини в Україні.

Я думаю, що із завершенням децентралізації, після 25 жовтня, коли проведемо всі місцеві вибори, фактично будуть сформовані громади, настане наступний етап – передати громадам максимум повноважень з розпорядження державною землею. Наше завдання як народних депутатів – доводити: кожна громада має право на життя тільки тоді, якщо в ній всі будуть чесно платити всі податки. Не буде так, як сьогодні: ти – хороший, ти – поганий, ти обробляй землю так, а ти – так.  Після того, як це все «спливе», ви побачите, що буде відбуватися в агро. Буде ще один перерозподіл, якщо ми ухвалимо закон 3131 про оподаткування з 1 га с/г землі. 2-3% недобросовісних фермерів, які сьогодні обробляють землю в «тіні», підуть з ринку», — прогнозує секретар аграрного комітету, депутат із фракції «За майбутнє» Іван Чайківський.

Нагадаємо, що ринок землі запрацює з 1 липня 2021 року (закон 552-ІХ). Наразі в аграрному комітеті є чотири законопроєкти з детінізації с/г землі: №31313131-1, 3131-2 та 3131-д. Здопомогою цих ініціатив депутати планують детінізувати близько 12-16 млн га землі. 

Оприлюднено також унікальний таймлайн відкриття ринку землі в Україні – всі етапи й основні законодавчі ініціативи. Також ви можете ознайомитися із найважливішими земельними законами парламенту за останній рік.