друкувати


Уряд закликали не руйнувати Держпродспоживслужбу, бо під ударом опиниться торгівля з Європою

23 серпня 2020, 07:30

Держпродспоживслужба – єдиний компетентний  орган держави Україна, який гарантує контроль якості харчових продуктів,  що експортуються в країни ЄС. Тому  її потрібно не руйнувати, а  призначити керівника. Про це в матеріалі на АgroРolit.com заявив претендент на посаду голови Держпродспоживслужби Геннадій Супіханов.

«За будь яких структурних змін компетентного органу, ми даємо привід ЄС переглянути відношення до нас, як до зрозумілого і прогнозованого для них  постачальника харчових продуктів», – наголосив Супіханов.

Далі – без змін.

 Шановні панове, ну як можна не висловити свою думку по темі №1 для сектору економіки №1 (АПК) – по спробі знищити Держпродспоживслужбу (ДПСС)? А ніяк! Ну не можна стояти осторонь процесу,  де некомпетентні реформатори, підсовуючи керівництву держави незрозумілі «прожекти», просто знищують  РЕАЛЬНИЙ сектор економіки, що не лише постійно зростає, але й  виступає чи не єдиним наявним локомотивом, спроможним сьогодні тягнути Україні вперед!

Прибираючи в бік емоції хочу сказати: Держпродспоживслужба – єдиний компетентний  орган держави Україна, який гарантує контроль якості харчових продуктів,  що експортуються в країни ЄС. Це зазначено в угоді про асоціацію. В тій угоді, ми, як асоційований член ЄС, взяли на себе зобов'язання привести своє законодавство у відповідність до європейського і відповідно до нього – правила гри для виробників харчових продуктів. При цьому контроль мав існувати «від лану- до столу». Саме для цього й була утворена ДПСС з усім її функціоналом, аж до санепідстанції, яка відігравала далеко не останню роль у системі контролю. Не чиясь забаганка, а узгоджене з євроспільнотою позиція!

Що зараз? За будь яких структурних змін компетентного органу, ми даємо привід ЄС переглянути відношення до нас, як до зрозумілого і прогнозованого для них  постачальника харчових продуктів. Що таке ЄС в даному випадку? Це конкретні люди, чиновники, які, під впливом лобістських сподівань наших традиційних конкурентів, із задоволенням і навіть агресивно перерозподілять ринки не на нашу користь! Іншими словами, коли ми помиляємося – ми даємо привід — привід використовують – нас на ринку міняють наші конкуренти.  Надалі справа техніки! Ми тих ринків більше не побачимо!

Далі більше! Зміни в наших відносинах з ЄС стануть індикатором для інших ринків. Ризикуємо втратити усе! Варто?

Виникає запитання – люди, які ініціюють усю цю маячню, просто помиляються чи свідомо зливають країну? І в тому, і в тому випадку наслідки для «реформаторів" різні, але перша дія керівництва країни має бути єдиною – відсторонити! І негайно! «фахівців», що здатні згенерувати проблему там, де її можна було б і не генерувати!

Що потрібно зараз? ДПСС вже скоро рік без керівника. Нинішній в.о., при всій повазі й без жодної іронії, не в силі щось змінити! Керівник, який живе від Кабміну до Кабміну і від одного фейкового конкурсу до іншого, не розуміючи чи буде він на роботі завтра, чи ні, апріорі, не в силі щось змінити! Як і 30-тисячна армія працівників. Наразі всі вони деморалізовані, зневірені  і відчувають себе кинутими на напризволяще! Як результат – «разброд і шатаніє» в регіонах, безконтрольність в роботі підрозділів, розквіт безнаказаності та вседозволеності. 

Висновок. Перед тим як щось реформувати, НЕОБХІДНО вислухати альтернативні точки зору! Тут яскраво видно одну, безумовно компетентну, точку зору МОЗ. Але, люди добрі, іншу хтось запитав????? Немає Мінагрополітики! Це перша помилка, яка сьогодні не дозволяє ринку №1 за темпами росту бути почутим!  Друга помилка – лишати таку структуру як Держпродспожислужба без повноцінного керівника на такий термін! НЕЗАЛЕЖНО ВІД ПРІЗВИЩ! За державу соромно!

Який мав би бути план дій?

1. Призначити повноцінного керівника Держпродспоживслужби!

2. НЕ ЧІПАТИ НІЧОГО!!! Ламати – не будувати!

3. Завершити формування ДПСС, шляхом передачі їй усього функціоналу СЕС! Прийняти нову редакцію закону «Про санепідблагополуччя» і сформувати для нього нормативно-правову базу!  Сьогодні, реформуй-не реформуй відсутні ЖОДНІ встановлені механізми існування СЕС! Немає нтрмативно-правової бази його існування! В природі! Аж нудить,  коли запорукою перемоги над усіма вірусами світу називають зміну вивіски на будівлі!

4. Головний санітарний лікар – заступник голови ДПСС!

5. ПРИПИНІТЬ шкодити країні!!!

Нагадаємо, що Міністерство охорони здоров’я пропонує «розчленувати» Держпродспоживслужбу, щоби стати куратором Санітарно-епідеміологічної служби.