друкувати


Гречані війни: імпорт казахської гречки, закупленої в Росії «задушить» українських виробників

22 серпня 2020, 07:28

У 2015 році уряд прийняв постанову КМУ №1146  і запровадив  на російську крупу гречану (код 1104291700) і на зерно гречки (код 1008100000) ввізне мито в розмірі 20% (як пільгова, так і основна).

Нагадаємо, що згідно закону України «Про митний тариф» для всіх держав, з якими в України не укладена ЗВТ встановлено ввізне мито в розмірі  20%. На момент 2015 року між Україною та Росією уже діяла міждержавна угода, за якою не знімалося пільгове ввізне мито, в тому числі, на крупу гречану та гречку. А поява постанови № 1146 фактично призупинила дію міждержавної угоди між нашими країнами, тому почала діяти 20% ставка ввізного мита на зерно гречки. Далі з'явилася друга постанова №1147, якою російську крупу гречану забороняють завозити на митну територію України. Це були два кроки зі списку санкцій проти агресора-Росії. 

Розпорядженням уряду в 2015 році щодо зерна гречки російського походження запровадили загороджувальне мито в розмірі 20%, а на готову продукцію – ембарго. Російський бізнес і бізнеси з країн співдружності не розгубилися й почали просто переносити свої виробничі потужності в інші країни. Першим став Казахстан. Зараз, бачимо, Білорусь. Торік російські інвестори почали будувати завод із виробництва гречки в Молдові. Що ж виходить? Сировина з РФ, яку ми відгородили від себе 20% митом, натомість заходить у вигляді готової продукції від наших сусідів із нульовим митом. А українські виробники в такій ситуації виявляться неконкурентоспроможними, бо маємо заплатити 20% мита на це зерно, сировину», – розповідає генеральний директор ТОВ «П'ятихатський комбінат хлібопродуктів» (компанії «Тріо», які переробляють гречку) Антон Міллер.

Забороняючи імпорт в Україну гречаної крупи з РФ, але не забороняючи її з тієї ж Республіки Казахстан, Україна фактично дозволяє п’ять років поспіль завозити те саме зерно гречки, вирощене в РФ (походженням із країни-агресора), тільки у вигляді переробленого в Казахстані на крупу. Водночас інші наші сусіди спокійно обходять ввізне 20% мито, тож переробляють російську гречку і везуть її за подвійною вигодою в Україну. 

Детальніше ознайомитися с ситуацією навколо проблем з постачання гречки можна у матеріалі: Бій за гречку: щоб Україна була з крупою, уряду потрібно приструнити казахських і білоруських виробників