друкувати


У нових районах райдержадміністрації слід створити до грудня 2020 року, – Негода

21 серпня 2020, 18:00

Районні державні адміністрації нових районів треба створити до грудня поточного року. Про це заявив заступник міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода під час відкритого діалогу «Вектори децентралізації: про завдання та подальші кроки», який відбувся у Чернігові в онлайн-форматі, повідомляє decentralization.gov.ua. 

«Днями Центральна виборча комісія на 25 жовтня оголосила перші вибори депутатів районних рад 119 нових районів (крім 10 районів Криму та 7 районів, які розташовані на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей). Отже, новообрані районні ради у листопаді проведуть перші сесії, а вже в грудні потрібно буде затверджувати районні бюджети, вирішувати інші питання, які залишаться у компетенції районів. Тому до того моменту мають бути створені районні державні адміністрації, яким, за Конституцією, районні ради мають делегувати більшість своїх повноважень. Створення нових РДА – складне, але дуже важливе завдання, виконати яке спільно з Парламентом маємо швидко, щоб з нового року в країні функціонувала якісно нова система органів місцевої влади. Очікуємо, що вже восени Верховна Рада уповноважить уряд створювати місцеві державні адміністрації, а також прийме нову редакцію закону про місцеві державні адміністрації, проект якого разом з проектами інших важливих для продовження децентралізації рішень, вже оприлюднені для обговорення та пропозицій», – сказав В’ячеслав Негода.

Він додав, що до кінця року слід зробити наступне:

Законопроекти, які ми сьогодні обговорюємо, треба прийняти до кінця цього року: розподілити повноваження та ресурси між державною владою та місцевим самоврядуванням, а також між органами місцевого самоврядування різних рівнів. Тільки після цього зможемо говорити про початок великої децентралізації, яка охопить кожне село і місто в Україні.

Нагадаємо, що від укрупнення районів найбільше виграють латифундисти. Також це призведе до зникнення населених пунктів.