друкувати


Оголошено конкурс на концесійний проєкт у порту Чорноморська

21 серпня 2020, 11:46

Міністерство інфраструктури України дає старт новому концесійному проєкту в порту Чорноморська та оголосило конкурс на відбір консультантів для підготовки техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) і тендерної документації для його реалізації. Про це повідомляє прес-служба Міністерства інфраструктури України.

«У межах цієї концесії плануємо залучити інвестиції в розмірі від 150 млн грн, які будуть спрямовані на модернізацію залізнично-поромного комплексу порту», – розповів Владислав Криклій, міністр інфраструктури України.

Міністерство очікує від проєкту будівництво нового паркінгу для вантажівок і терміналу для пасажирів та водіїв, а також станції техобслуговування для підготовки до продажу автотехніки, заміна асфальту та встановлення системи відеонагляду на відкритих складах, ремонт підйомного моста тощо.

Очікуємо до кінця цього року розробити та погодити ТЕО, щоб вже наступного року оголосити концесійний конкурс», — зазначив Криклій.

Залізнично-поромний комплекс ДП «МТП «Чорноморськ» розташовується у 5-му терміналі порту та включає 3 об'єкти — причали №26, №27 і №28. Їх річна потужність становить близько 4,5 млн тонн вантажу в залізничних вагонах, а також 35 тис. вантажних та 250 тис. легкових автомобілів.

Термінал є унікальним, адже поєднує можливості перевалки залізничних вагонів та автотранспорту, і є єдиним таким терміналом в Україні та одним з найбільших терміналів подібного типу у Чорному морі. Термінал не має спеціалізації на перевалці окремих товарних груп. Його вантажопотік є диверсифікованим і в основному складається з вагонів, вантажівок, контейнерів та автомобілів», — наголосив міністр.

Нагадаємо, що другий морський порт в Україні – спеціалізований порт «Ольвія» у Миколаєві – сьогодні передано у концесію. Концесіонер проекту – потужна катарська компанія QTerminals, яка управляє найбільшим торговим портом Катару.