друкувати


У концесію передано другий український порт

20 серпня 2020, 17:00

Другий морський порт в Україні – спеціалізований порт «Ольвія» у Миколаєві – сьогодні передано у концесію. Концесіонер проекту – потужна катарська компанія QTerminals, яка управляє найбільшим торговим портом Катару. Про це повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій у своємі Telegram-каналі.

«Другий пішов! Щойно в онлайн-режимі за присутності міністра транспорту та комунікацій Катару Джасіма Аль Сулейті передано в концесію другий морський порт в Україні – спеціалізований порт “Ольвія” у Миколаєві», – повідомив Криклій.

Міністр додав, що концесіонер проекту – потужна катарська компанія QTerminals, яка управляє найбільшим торговим портом Катару – Хамад вартістю понад $7 млрд, – інвестує у розвиток порту на першому етапі близько $3,4 млрд.

Всього за 35 років концесії буде залучено до 17,3 млрд грн інвестицій. Це перша пряма катарська інвестиція, друга за обсягом інвестиція після «Криворіжсталі» та одна з найбільших прямих іноземних інвестицій у портову галузь України за всю історію незалежності, – зазначив Криклій.

Головні умови договору, за словами міністра інфраструктури:

І ми не зупиняємося! Символічно, але саме сьогодні оголошено старт концесійного проекту в порту Чорноморська і вже розпочато конкурс на відбір консультантів для підготовки ТЕО та тендерної документації, – підсумував голова Мінінфраструктури.

Нагадаємо, що у червні 2020 року передано у концесію перший масштабний об’єкт в Україні – Херсонський морський торговельний порт.