друкувати


Через нестачу кормів дорожчатиме молоко, – АВМ

20 серпня 2020, 19:00

Молоко в Україні буде дорожчати через втрату частини врожаю силосу й кукурудзи. Про це йдеться у повідомленні Асоціації виробників молока. 

«Аномальна спека цього літа призвела до масового вигоряння посівів кукурудзи. Як наслідок, уже зараз багато фермерів реалізують з поля кормову кукурудзу на силос. До того ж, ціни на неї досить невисокі – в межах 200-250 грн/т. З одного боку – це добре, та з іншого – слід розуміти, що це не той високоякісний силос, який потрібен. Крім того, господарства південних регіонів не змогли виростити навіть силосної кукурудзи. Така ситуація з кормовою базою відгукнеться в майбутньому – зростання собівартості кормів і молока, навіть збут поголів'я через недостатні запасів кормів», – прогнозують аналітики.

Повідомляється, що спека вплинула й на надої. У січні-липні 2020 року в Україні було вироблено 5,54 млн т молока, що на 3,9% менше, ніж у минулому році. Зокрема, в липні надоїли 951,1 тис. м, що на 5,1% менше, ніж торік (1002,7 тис. т).

Нагадаємо, що за підсумками 7 місяців експорт молочної продукції склав 65,7 тис. т. на загальну суму $137,9 млн, що на 25% менше, ніж за торішній період у грошовому еквіваленті.