друкувати


Бій за гречку: щоб Україна була з крупою, уряду потрібно приструнити казахських і білоруських виробників

19 серпня 2020, 08:10

Імпорт казахської гречки «задушить» українських виробників цієї крупи за три роки, якщо уряд і парламент не скасують 20% ввізне мито на російську сировину. Такий невтішний прогноз озвучують у коментарях AgroPolit.com внутрішні виробники гречаної крупи. Вони просять владу ввімкнути здорову логіку й економічний прагматизм задля захисту вітчизняних переробників гречки. Про це ідеться у матеріалі на АgroРolit.com.

«Російська гречка – основа для переробки українськими заводами, бо посівні площі в Україні невпинно скорочують, а транспортне плече доставки з Китаю дуже велике. Відтак традиційно українська гречана економіка не витримує такої арифметики. А тепер про історію питання. У 2015 році уряд приймає постанову КМУ №1146  і запроваджує  на російську крупу гречану (код 1104291700) і на зерно гречки (код 1008100000) ввізне мито в розмірі 20% (як пільгова, так і основна). Нагадаємо, що згідно закону України «Про митний тариф» для всіх держав, з якими в України не укладена ЗВТ встановлено ввізне мито в розмірі  20%. На момент 2015 року між Україною та Росією уже діяла міждержавна угода, за якою не знімалося пільгове ввізне мито, в тому числі, на крупу гречану та гречку. А поява постанови № 1146 фактично призупинила дію міждержавної угоди між нашими країнами, тому почала діяти 20% ставка ввізного мита на зерно гречки. Далі з'явилася друга постанова №1147, якою російську крупу гречану забороняють завозити на митну територію України. Це були два кроки зі списку санкцій проти агресора-Росії», – ідеться у статті. 

У матеріалі зазначається, що водночас інші наші сусіди спокійно обходять ввізне 20% мито, тож переробляють російську гречку і везуть її за подвійною вигодою в Україну. Чому? Детальніше про це читайте за посиланням.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів України має намір закуповувати гречку в резерв.