друкувати


В Україні запустили унікальний біогазовий завод, аналогів якого немає в Європі

19 серпня 2020, 09:10

Агрохолдинг I&U Group запустив у дію біогазовий комплекс потужністю 6 МВт, побудований у партнерстві з «Європейським банком реконструкції та розвитку» (ЄБРР). Про це повідомляє кореспондент AgroPolit.com із місця події.

Як розповів під час відкриття засновник агрохолдингу I&U Group Сергій Тарасов, біогазовий завод — це частина загального проекту агрохолдингу вартістю €110 млн.

«Задача цього заводу – утилізація відходів із виробництва у біогаз і паралельно отримання прибутку. Його потужність — 6 МВт. Щорічно біогазовий завод вироблятиме 48 180 МВт∙год/рік «зеленої» електроенергії. За оптимістичними розрахунками, завод вийде на повну проєктну потужність (6 МВт) до 1 жовтня 2020 року. На власні цілі I&U Group споживатиме 8%  виробленої «зеленої» енергії, а решта віддаватиметься у загальну енергомережу України. Залишки від виробництва біогазу перероблятимуть на біодобрива: щорічно комплекс вироблятиме 10-12 тис. т твердих мінеральних добрив і 80,3 тис. т рідких добрив. Крім того, він істотно поліпшить екологічну ситуацію поблизу заводу та селища Капітанівка: сукупно буде скорочено викиди CO2 на 18 000 т на рік», — пояснив Тарасов.

Засновник агрохолдингу I&U Group Сергій Тарасов також подякував усім партнерам, які долучилися до будівництва та запуску біогазового заводу.

Проект реалізовувався спільно з ЄБРР. Я вдячний ЄБРР в особі віце-президента Алана Пію за довіру до нашої компанії та фінансову підтримку. Їхній загальний курс на реалізацію екологічних проектів та енергозбереження допоміг нам запустити в Україні та загалом в Європі перший унікальний біогазовий комплекс, який здатний переробляти будь-які біовідходи, при цьому економіка виробництва «зеленої» енергії не надто відрізнятиметься. Крім того, я хочу подякувати всім нашим партнерам: Фонду чистих технологій, компаніям AAT Abwasser und Abfalltechnik GmbH, Formtec Spezialschalungs GmbH & Co, «НПП-фірма Будіндсервіс», «Газінтех», «Енерголюксмонтаж», ДП «Цукроавтомат-ІНЖ», юридичній компанії ADER HABER, колективу «Новомиргородський цукор» та всім, хто разом з нами працював весь цей час», — зауважив Сергій Тарасов.

Заступник голови ЄБРР в Україні Леся Кузьменко привітала керівництво компанії з успішною реалізацією проєкту.

Ми знаємо, як не просто далося це рішення I&U Group. Ми знаємо, як багато було проведено технологічної та аналітичної роботи перш, ніж у жовтні 2018 року ЄБРР та I&U Group підписали кредитну угоду в розмірі €15 млн на будівництво біогазового заводу. І ось цей момент настав — завод побудовано. Причому запускається він у непростий для всієї економіки 2020 рік. Ми вітаємо Вас із запуском заводу і бажаємо йому багато років успішної роботи, а Сергію Тарасову – ще багатьох знакових проєктів і вершин, які Ви будете успішно підкорювати разом зі своєю командою», — наголосила вона. 

Клаус Мусбрюгер — інженер та головний технолог австрійської компанії ААТ, відповідальної за встановлення обладнання та технологічні процеси, розповів про особливості роботи збудованого заводу.

Біогазовий комплекс у Капітанівці — це унікальний завод, якого наразі ви не побачите ніде в Україні.  Хіба що буде його друга черга. Він побудований таким чином, що на виході отримується максимальна кількість біогазу з різних видів біовідходів, при цьому він споживає мінімальну кількість енергії на роботу», — говорить він. 

Керуючий  директор  будівельної компанії  FORMTEC  Ральф Струм прогнозує, що біогазовий завод стане лідером ринку біогазових технологій в Україні.

Ми підписали в 2018 році контракт на будівництво цього біогазового комплексу. Але ми розуміли, що зіштовхнемося з цілою низкою випробувань для нас. Було непросто завезти в Україну всі наші напрацювання та технології, аби реалізувати цей комплекс. Однак ми розуміли, що будуємо «серце» (ферментатори у центрі цього комплексу) біогазового заводу, який стане лідером ринку біогазових технологій в Україні, тож нам було важливо зробити його надійним і ритмічним», — уточнює директор.

Довідка:

Будівництво комплексу поблизу селища Капітанівка Новомиргородського району Кіровоградської області тривало з грудня 2018 року. Вартість заводу — €23 млн. Для будівництва було залучено пакет фінансування, який складався з кредиту ЄБРР у розмірі €13 млн та пільгового кредиту від Фонду чистих технологій (ФЧТ) у розмірі €2 млн. Комплекс буде переробляти відходи цукрового виробництва і силос в сировину для теплової та електричної енергії.  Переробка відходів цукрового виробництва в енергію відбувається на гідравлічних реакторах за технологією анаеробних ферментаторів з гідравлічним перемішуванням.

Нагадаємо, що в Україні на 52% зросли біогазові потужності.