друкувати


У Кіровоградській області офіційно запустили біогазовий завод потужністю 6 МВт/год

14 серпня 2020, 14:30

Агрохолдинг I&U Group запустив в дію біогазовий комплекс потужністю 6 МВт/год, побудований у партнерстві з «Європейським Банком Реконструкції та Розвитку» (ЄБРР).

Як розповів під час відкриття засновник агрохолдингу I&U group Сергій Тарасов, біогазовий завод — це частина загального проекту холдингу вартістю €110 млн.

«Після запуску в експлуатацію щорічно біогазовий завод буде виробляти 48 180 МВт «зеленої електроенергії», — зазначив він.

За оцінками експертів компанії, кількість виробленої енергії — рівноцінна обігріву 35 тис. квартир.

«Перший мегават розраховуємо отримати до 1 вересня, а вийти на повну потужність — у першій декаді грудня цього року», — розповів в коментарі Latifundist.com директор біогазового комплексу Олег Шевченко.

За його словами, перспективі добудова на заводі дозволить запустити проекти з виробництва метану (з курячого посліду) і СО2 (використовується в харчовій промисловості, наприклад, для виробництва напоїв).

Вартість заводу — €23 млн.Для будівництва було залучено пакет фінансування, який складався з кредиту ЄБРР у розмірі €13 млн та пільгового кредиту від Фонду чистих технологій (ФЧТ) у розмірі €2 млн. Комплекс буде переробляти відходи цукрового виробництва і силос в сировину для теплової та електричної енергії.

Переробка відходів цукрового виробництва в енергію відбувається на гідравлічних реакторах за технологією анаеробних ферментаторів з гідравлічним перемішуванням.
Залишки від виробництва біогазу будуть перероблятися на біодобрива: щорічно комплекс буде виробляти 10-12 млн т твердих мінеральних добрив і 80 300 т рідких добрив.

Будівництво комплексу, який розташований поблизу селища Капітанівка Новомиргородського району Кіровоградської області, тривало з грудня 2018 року.

Нагадаємо, що в Україні на 52% зросли біогазові потужності.