друкувати


Україна ризикує втратити ринки ЄС та Індії через відсутність рішення про залишки пестицидів у зернових культурах

14 серпня 2020, 09:31

У лютому поточного року Європейська комісія прийняла рішення, що з жовтня 2020 року рівень залишків пестицидів у зерні має бути зменшено майже у 10 раз. Українським експортерам досить важко виконати цю норму, адже на момент прийняття рішення зерно вже було оброблене пестицидами під час підготовки до посівної кампанії.

Нагадаємо, близько 42 % товарообігу України припадає саме на країни ЄС – одного з основних торговельних партнерів України та найбільшого інвестора в українську економіку. 

Також, з 2021 року ЄС не буде приймати українське зерно без національного звіту щодо викидів парникових газів. Це питання вже стоїть на порядку денному років 5, але так і не зрушило з місця. 

З'ясувалося, що бізнес не готовий до цього і ми ризикуємо втратити низку ринків. Адже Індія та Індонезія долучилися до програми ЄС про зменшення пестицидів у зернових культурах. Ми не маємо права навіть думку припустити, що можемо втратити ці ринки! Якщо ми втратимо ринки ЄС та Індії, ми будемо позбавлені 75% збуту продукції з олійних культур! Нам потрібно реагувати.

В ЄС кажуть, якщо ви не готові зараз підписувати, то скажіть, принаймні, коли, і поясніть, яка у вас дорожня карта? Наші аграрії кажуть, що вони проти підписання, а у МЕРТ стверджують, що від цього нікуди не дітися і потрібно підписувати. Але в нас вже закуплені ці препарати, потрібно розуміти, як їх використовувати та які залишки опиняться на складах, як далі в нових умовах працювати? Це має бути розумне рішення, та сьогодні ми спостерігаємо лише наслідки відсутності поміркованої політики, а політики немає, бо відсутнє аграрне міністерство», – прокоментував для AgroPolit.com генеральний директор Української аграрної конфедерації (УАК) Павло Коваль.

Варто зазначити, що у 2021 році також відбудеться перегляд умов Угоди про зону вільної торговлі з ЄС, а ми лише через 8 місяців після початку цього процесу починаємо проводити підготовчі заходи та консультаційні наради.

Детальніше про ситуацію на ключових для України ринках читайте у матеріалі: «Недописана експортна стратегія: як Україні використати аграрний потенціал і не втратити ринки Китаю, ЄС, США, Канади та Ізраїлю»