друкувати


Затверджено програму реформування спиртової галузі, – Кабмін  

14 серпня 2020, 11:27

Кабінет міністрів України затвердив програму реформування й розвитку спиртової галузі на 2020-2023 роки. Про це повідомляє УНІАН.

У повідомленні йдеться, що прийнята на засіданні уряду постанова передбачає вдосконалення державної політики щодо розвитку галузі, боротьбу з тіньовим ринком спирту, частка якого в Україні становить 50%, формування умов для конкурентного ринку тощо. 

Серед основних завдань програми – врегулювання законодавства щодо обліку спирту з використанням лічильників виробленої продукції, підтримка малих підприємств-виробників дистилятів і встановлення вимог до них, захист географічних назв спиртних напоїв, приватизація заводів державного підприємства «Укрспирт» та інших об'єктів спиртової та лікеро-горілчаної галузі тощо.

Очікується, що реалізація програми дозволить збільшити обсяги виробництва і реалізації: харчового етилового спирту на 20%, спирту етилового денатурованого для технічних потреб – на 20%, біоетанолу – на 10%, дистилятів і спиртних напоїв – на 15%.

Також очікується скорочення тіньового ринку спирту і створення 500 робочих місць. Відзначається, що ці кроки дозволять залучити інвестиції в модернізацію спиртової галузі та сприятимуть збільшенню експортного потенціалу України.

Нагадаємо, що обраховано суму доходу від податків, які отримуватиме держава після приватизації спиртзаводів.