друкувати


Громади за рік роботи «зеленого» уряду не отримали жодного гектару держземлі у свою власність, — експерт

8 серпня 2020, 07:30

Жодна громада за рік роботи «зеленого» уряду, парламенту та президента так і не отримала ані гектара державної землі у свою власність. Про це в інтерв'ю AgroPolit.com повідомив перший заступник керівника Всеукраїнської асоціації громад Іван Фурсенко.

Він зазначив, що законопроєкти №2194 та №2195, які запускають передачу землі й повноважень органів місцевого самоврядування до органів Верховної Ради, на жаль, не проголосовані.

«Передача державних земель у комунальну власність громад закінчилася 2018 року ще за Володимира Борисовича Гройсмана. Тоді це був не найкращий варіант, тому що передавали не всю землю. Був класний піар-ефект, але частину земель було передано, а частину – ні. І це розбалансувало як  депутатський корпус, так і населення всередині багатьох громад. Тому що люди бачать, що землі кимсь використовуються, всі запитання вже ставлять місцевій владі, а вона, на жаль, не може дати відповідь, бо цієї землі немає», — сказав Іван Фурсенко.

Він повідомив, що зараз говорять про те, що, можливо, і Держгеокадастр передасть відповідно до нових постанов без ухвалення закону землі громадам.

Карта громад України

Ну, насправді, як на мене, це неправильне рішення. Держгеокадастру потрібно дотискати парламент і ухвалювати закон 2194 про повноцінну передачу землі органам місцевого самоврядування, щоб не було двояких трактувань – хто кому куди і як і для чого. Ним вся земля передається місцевому самоврядуванню, і вони самостійно вже визначають ділянки, розбивають їх і закінчують інвентаризацію, яка проводиться за кошти міжнародно-технічної допомоги», — вважає Іван Фурсенко.

На думку експерта, потрібно передавати землю і надавати громадам можливість контролювати використання цих земель. А «контроль» – це не тільки виписати штраф, а ще повинен бути механізм реалізації і стягнення цих штрафів

Детальніше читайте за посиланням.

Нагадаємо, близько 5% громад в Україні були утворені виключно під окремих політичних діячів.