друкувати


Держгеокадастр отримав неякісну техніку на 38 млн грн, — Роман Лещенко

7 серпня 2020, 06:40

Голова Держгеокадастру Роман Лещенко повідомив про поставку неякісного обладнання на 38 млн грн. Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

«Для розвитку технічних можливостей кадастру ми потребуємо обладнання для зберігання сотень мільйонів одиниць даних. Ще 18 грудня 2019 року ДП «Центр ДЗК» та ТОВ «Компанія КИТ» уклали договір на суму майже 38 мільйонів гривень, за результатами тендеру на постачання сучасного серверного обладнання», – наголосив Лещенко.

Він зазначив, що тендер був проведений за допомогою Prozorro, переможцем стала вищезгадана «Компанія КИТ», запропонувавши найменшу ціну на обладнання та надавши письмову гарантію про його відповідність. Однак, у підсумки сервери, які були поставлені ДП «Центр ДЗК» і близько не відповідають технічним характеристикам, заявленим під час тендеру та прописаним в специфікації до договору.

Наведу кілька прикладів, аби зрозуміти масштаби невідповідності, для цього не обов’язково буде технічним спеціалістом: – Розмір кеш-пам’яті, відповідно договору, має, бути 256 GB – по факту у поставлених комп’ютерах-серверах 64GB. – Кількість обчислювальних ядер має становити 30 – по факту 12. – Можливість оперативного кешу на читання другого рівня, за умовами договору, має складати не менше ніж 40 ТБ, а у запропонованій до прийняття на баланс системі – 0,7 Тб. Різниця в 57 разів», – підкреслив він.

Голова Держгеокадастру наголосив, що державне підприємство «Центр ДЗК» відмовилось його приймати. Тепер «Компанія КИТ» позивається до підприємтсва, з вимогою прийняти обладнання, яке не відповідає умовам тендеру, примусово.

Підставою для того, щоб змусити ДП “Центр ДЗК” прийняти техніку, «Компанія КИТ» обрала експертизу ДП «Одеський науково-дослідний інститут зв’язку», в якому стверджує, що обладнання відповідає якості. Постачальник замовив експертизу ще до дати поставки (мабуть щось знав)», – прокоментував він.

Також Роман Лещенко зазначив, що є ще один цікавий факт – експертиза Одеського інституту проведена без огляду обладнання, ну а як його оглянути, коли екпертизу робили ще до постачання?

Ми провели три незалежні експертизи, які повністю заперечують експертизу постачальника, тож ми маємо чим апелювати»,- написав він.

Він додав, що за даними експертиз, загальна вартість обладнання, яке хоче змусити прийняти на баланс «Компанія КИТ», становить не більше 1,5 млн грн. Тендер був оголошений на 37,89 млн грн.

Я як голова Держгеокадастру, не можу дозволити такого бездарного витрачання майже 38 мільйонів гривень коштів держбюджету, тому взяв це питання під особистий контроль. Постачальник може або поставити обладнання належної якості, яке відповідає умовам тендеру, або ж буде оголошений новий тендер»,- підсумував Лещенко.

Нагадаємо, раніше Роман Лещенко презентував попередні результати аудиту Держгеокадастру. AgroPolit.com пропонує вам найцікавіше з виступу Романа Лещенка та його презентацію.