друкувати


АПК втратило 23 млрд грн ― Кучер

14 липня 2016, 16:30

Народний депутат Микола Кучер закликав Мінфін зайнятися системою оподаткування АПК з 1 січня 2016 року. Про це повідомляє його прес-служба.

Він нагадав, що починаючи з 1999 року весь український сільськогосподарський сектор працював по спеціальному режиму оподаткування. За словами депутата, з 1-го січня 2016 року цієї можливості все менше і менше, а з 1 січня 2017 року цієї можливості взагалі може не бути.

«Виникла ситуація, що аграрних виробників поділили на дві групи: ті, кому стало краще і гірше. Тобто 23 млрд грн, які мав аграрний сектор у 2015 році ід ПДВ наразі забрали, їх забрали у сільгоспвиробників і фактично віддали гроші трейдерам. А ті хто працюють на внутрішній ринок ― програли», ― сказав депутат.

Парламентарій наголосив, що скасування спеціального режиму оподаткування в редакції, яка діяла до 1 січня 2016 року, вже має негативний наслідок як для сільгоспвиробників, так і для держави.

«Це призведе до зменшення доходів виробників і, як наслідок, до зниження інвестицій в одну з провідних галузей економіки України ― сільське господарство. Виробництво молока, м’яса, яєць вже другий рік поспіль скорочується, поголів’я худоби катастрофічно зменшується», ― підкреслив він.

Він звернувся до міністерства фінансів з проханням створити відповідну робочу групу і залучити до неї відповідних експертів, представників громадськості, бізнесу та депутатів, які до вересня розроблять новий проект Податкового кодексу, що враховуватиме інтереси місцевих громад та сільгоспвиробників.