друкувати


Наступного тижня МЕРТ узгодить обсяг експорту українських зернових

5 серпня 2020, 12:00

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства планує наступного тижня узгодити граничний обсяг експорту врожаю в межах щорічного меморандуму з бізнесом. Про це йшлося під час онлайн-наради заступника міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тараса Висоцького з аграрними асоціаціями щодо вирішення актуальних питань АПК, повідомляє Інформаційно-аналітичний портал АПК України.

«Щорічне підписання меморандуму сприяє посиленню координації між міністерством і учасниками зернового ринку. Наступного тижня ми фіналізуємо нашу кінцеву пропозицію до обговорення і під час зустрічі домовимося щодо підписання відповідного додатку з уточненням прогнозів врожаю цього року й узгодженням обсягів можливого експорту», – прокоментував Тарас Висоцький.

Учасники наради обговорили такі питання, як затвердження нормативних актів щодо виконання програми підтримки розвитку садівництва, виноградарства та хмелярства, а також створення державної програми кредитування аграріїв під покупку елеваторного обладнання. В останньому випадку було відзначено, що вже працюють дві державні програми у вигляді компенсації 25% вартості сільськогосподарської техніки й обладнання українського виробництва та пільгові кредити до 5%.

Нагадаємо, що Україна як бренд зарекомендувала себе на закордонному ринку у сферах IT-послуг та сільського господарства. Аграрний експорт в умовах пандемії, коли у світі спостерігається порушення постачання, Україну робить впізнаваною саме як світового гаранта продовольчої безпеки.