друкувати


В Україні – рекордні внутрішні ціни на олійні

5 серпня 2020, 10:14

Внутрішні закупівельні ціни на основні олійні культури протягом липня 2020 року перебували на максимальних значеннях за останні півтора року. Про це повідомляє infoindustria.com.ua.

У повідомленні йдеться, що основними факторами, які підтримують зростання цін, стало скорочення посівних площ під ріпаком і соєю, а також високий попит з боку імпортерів на продукти переробки, зокрема на масло та шрот.

Так, ціни на ріпак в Україні продовжили зростання і в липні, повністю ігноруючи такий сезонний фактор, як активна збиральна кампанія.

Ринки повністю сконцентрувалися на зростанні котирувань ріпаку на Паризькій EuroNext і прогнозі скорочення валового збору цієї культури всередині країни, – пояснили експерти.

Згідно з повідомленням, закупівельні ціни на соняшник, як і на ріпак, впевнено зростають. Підтримка надходить від високих цін на соняшникову олію і шрот, а також внаслідок сезонного зниження залишків насіння соняшнику. Попри це, з початком збору нового врожаю ціни почнуть сезонне зниження, з огляду на високий прогноз валового збору цієї культури.

У свою чергу внутрішні ціни на сою протягом липня 2020 р. перебували у флеті, ринок цієї культури нині низьколіквідний у зв'язку з низькими запасами в країні та закінченням сезону.

Однак у серпні-вересні ми не очікуємо істотного сезонного зниження закупівельних цін на соєві боби у зв'язку з скороченням посівних площ і зниженням прогнозного валового збору. В такій ситуації спостерігатиметься конкуренція між переробниками та експортерами, що дасть поштовх цінам, тож за світового профіциту пропозиції сої в 2020/21 МР на вітчизняному ринку буде дефіцит», — прогнозують аналітики.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський підтримав скасування соєво-ріпакових поправок і підписав законопроєкт №1210