друкувати


Нові правила утримання полезахисних лісосмуг можуть спровокувати неконтрольовані рубки

4 серпня 2020, 18:00

Прийняті Правила утримання та збереження полезахисних лісових смуг, розташованих на землях сільськогосподарського призначення та зміни до Земельного кодексу можуть призвести до неконтрольованих рубок дерев.  Про це заявила співзасновниця та виконавча директорка благодійного фонду Peli can live. Яна Боброва, повідомляє kurkul.com.

За її словами, документ є необхідним, але створює поле колізій. Зокрема, незрозумілим є механізм видачі лісорубних квитків.

«Адже в частині дев’ятій статті 3 зазначено, що для рубок догляду і реконструктивних рубок, видається лісорубний квиток відповідно до статті 69 Лісового кодексу України. Тоді як, Постанова Кабінету Міністрів України від 23.05.2007 №761 «Про врегулювання питань щодо спеціального використання лісових ресурсів», на яку переадресовує стаття 69 Лісового кодексу, взагалі не передбачає згаданих видів рубок. Натомість, зазначений документ стосується видачі лісорубних квитків для заготівлі деревини під час рубок головного користування, яких у лісосмугах не може бути апріорі. Тоді як, в статті 69 Лісового кодексу зазначено, що спеціальний дозвіл на проведення інших рубок та робіт видається власниками лісів або постійними лісокористувачами», – зазначила експерт.

За її словами, тоді ОТГ або фермери будуть видавити лісорубні квитки самим собі?

Таким чином, зазначена стаття створює можливості для корупції і зловживань, що можуть призвести до цілеспрямованого знищення, а не збереження лісосмуг, – наголосила Боброва.

За її словами, певні запитання також викликають статті, що містять рекомендації, щодо конструкції та ширини лісосмуги тощо.

Звісно, ці Правила не можуть наводити всього спектру підходів до утриманні та збереження полезахисних лісосмуг, але вони і не вказують на необхідність розроблення і схвалення подальших інструктивних та методичних матеріалів відповідальними центральними органами виконавчої влади. Варто відзначити, що на сьогодні вже є кілька методичних документів, підготовлених профільними інститутами, які варті уваги, і які могли б допомогти зберегти та примножити лісомеліоративні насадження України, – зазначила експерт.

Нагадаємо, що в Україні затвердили нові правила утримання полезахисних смуг.