друкувати


Аграрії можуть втратити 1,6 млрд грн через спецмито на імпортне пальне

28 липня 2020, 13:00

«Укртатнафта» вкотре пропонує Міненерго запровадити спецмито на імпорт дизпального з Росії у розмірі 8,46%. Це призведе до додаткових 1,6 млрд грн витрат у аграріїв. Про це повідомляє РБК-Україна.

Зокрема, видання наголошує на неодноразових спробах компанії «Укртатнафта», що входить до кола інтересів Ігоря Коломойського, через законодавчі органи ввести з 1 серпня поточного року монопольне мито на імпортні нафтопродукти. Підвищення мита до 8,46% призведе до подорожчання пального для кінцевого споживача, а це, в свою чергу, створить додаткове навантаження на українську економічне ситуацію. 

При річному обсязі ринку ДП в 7 млн ​​т, додаткові витрати економіки від введення мит і підвищення цін можуть становити $280 млн або 7,7 млрд грн, - зазначається у повідомленні.

За даними видання, найбільші втрати — до 1,6 млрд грн — ляжуть на плечі аграріїв, які споживають приблизно 1,5 млн тонн дизпального щорічно.

У разі введення мита і подальшого зростання цін щорічні витрати аграрного сектора на покупку дизпального становитимуть $60 млн або 1,656 млрд гривень. Результатом стане збільшення витрат на пальне перед збиральною кампанією. Це призведе до зниження конкурентоспроможності аграрних підприємств, - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Петрашко лобіює інтереси Коломойського, «просуваючи» встановлення мита на імпортне пальне.