друкувати


Бізнес закликає розблокувати процес реєстрації пестицидів і агрохімікатів

11 липня 2020, 11:04

З кінця травня в країні зупинено процес державної реєстрації пестицидів і агрохімікатів. Зі слів компаній-членів Агрохімічного комітету Європейської Бізнес Асоціації, така ситуація має місце з моменту перейменування Міністерства енергетики та захисту довкілля України і створення Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Так, наприкінці травня відбулося засідання Науково-експертної ради при Міністерстві, за результатами якого було рекомендовано до реєстрації більше 100 препаратів. При цьому, до сьогодні рішення Міндовкілля щодо реєстрації не прийнято та, відповідно, препарати не вносяться до Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.

Для розуміння, без внесення препаратів до Державного реєстру українські та міжнародні імпортери й виробники засобів захисту рослин не зможуть розпочати процес ввезення та вчасного забезпечення аграріїв значною кількістю продуктів нового покоління. Така ситуація вже призводить до збитків представників легального бізнесу, які не можуть реалізувати продукти. Крім того, наслідком є недоотримання надходжень до державного бюджету, що оцінюються в мільйони гривень від податків та митних платежів.

Варто також зазначити, що період застосування ЗЗР є досить коротким. Відповідно, фермер буде купувати те, що є у наявності. А через відсутність пропозиції високоякісних зареєстрованих ЗЗР, існує ризик суттєвого збільшення попиту на сірий імпорт та фальсифіковану продукцію. Таким чином, якість та безпечність майбутнього урожаю, а, відповідно, і експортний потенціал та валютна стабільність країни можуть опинитися під загрозою.

Водночас, непередбачуваність державної політики, фактично, унеможливлює будь-яке планування бізнес-процесів, що негативно позначається і на легкості ведення бізнесу. Як результат, існує загроза продовольчій безпеки держави через можливе зниження кількості, якості та, найголовніше, безпечності урожаю сільськогосподарської продукції.

Асоціація завжди наголошувала, що для нас не має великої важливості організаційна структура відомств, з якими ми працюємо. Головне, щоб такі зміни не призводили до затримок у роботі цих структур. Водночас, як ми бачимо, труднощі внаслідок реорганізації все ж виникають. Проте, хочеться сподіватись, що найближчим часом їх все-таки вдасться врегулювати і розпочати дійсно ефективну та продуктивну роботу, що сприятиме, а не перешкоджатиме роботі сумлінного бізнесу», — прокоментував Віктор Погорілий, керівник Агрохімічного напрямку Європейської Бізнес Асоціації.

Тож бізнес-спільнота звертається до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля із закликом звернути увагу на дану ситуацію та налагодити роботу відповідних департаментів, управлінь і відділів Міндовкілля, аби відновити систему державної реєстрації пестицидів і агрохімікатів та, в цілому, забезпечити створення якісних умов для ведення бізнесу в країні, що і є одним із завдань реорганізованого Міністерства.