друкувати


В уряді переглянуть принципи формування продовольчої безпеки

27 липня 2020, 16:00

В Україні хочуть переглянути принципи формування продуктової безпеки і використовувати балансувальні обсяги продуктів, як у Європі. Про це в ефірі телеканалу  «112 Україна» сказав міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко.

«Ми хочемо зробити, як це є у ЄС, куди буде включена також і гречка, тому що гречці приділяється дуже багато уваги. Половина виробляється в Україні, половину ми імпортуємо. Планується забезпечення продовольчої безпеки через нові інструменти, не в межах  держрезерву, тому що це дійсно застарілий радянський інструмент. Приблизно такі інструменти ми зараз обговорюємо», — сказав він.

Міністр зазначив, що держрезервів у такому форматі немає вже в країнах Євросоюзу, їх перевели на інший формат.

Коли держава через форвардні закупівлі або через інші інструменти створює для себе запас на комерційних підприємствах. Тобто все прозоро, все оновлюється. Держава каже: «Я хочу бути впевненим, що у мене там двомісячний, тримісячний запас продукції», й укладає форвардні договори. Тим самим підтримується і баланс ринку, баланс цінової стабільності. Тому ми будемо переглядати формат продовольчої безпеки», — заявив Ігор Петрашко.

Нагадаємо, проведено оцінку 4 державних аграрних компаній на здатність гарантувати продовольчу безпеку країни. Детальніше читайте у матеріалі за посиланням.

Повідомлялося, що гарантувати продовольчу безпеку країни не лише в період карантину для запобігання коронавірусу, а й після епідемії шляхом створення внутрішньої переробки та імпортозміщення пропонує народний депутат України Іван Чайківський.