друкувати


Експерт назвав проблеми бізнесу, до яких може призвести нове районування

26 липня 2020, 09:31

Територіальна реформа в Україні змінить повноваження державних органів і це може вплинути на діяльність бізнесу. Про це Mind розповів юрист юридичної компанії ESQUIRES Віктор Зальотін. 

Він зазначив, що нове районування внесе зміни у діяльність судової системи, нотаріату, державної виконавчої служби, органів Держгеокадастру, податкової служби.

«Насправді перелік органів, що потребуватимуть реформування, – набагато довший. Однак навіть на цих прикладах можна пересвідчитись у серйозності та масштабності потенційної проблеми… З прийняттям постанови Верховна Рада додала роботи собі та виконавчим органам влади. Сподіватимемось, що ще до прийняття постанови було визначено подальшу долю згаданих державних органів та уповноважених осіб в аспекті меж їхніх повноважень. Інакше встигнути привести законодавство у відповідність не вистачить часу, і вдала реформа перетвориться на палку в колесах України», – сказав Зальотін.

Як приклад, він навів реформування податкових органів.

Це вимагає співпраці ДПС, Мінфіну та Кабміну, що потребує значних витрат часу. Водночас організація органів ДПС не повністю збігається з районним поділом – структура відокремлених підрозділів органів ДПС (тобто районного рівня) затверджена наказом ще Державної фіскальної служби України від 12.07.2018 р. № 445, – зазначив експерт.

Нагадаємо, що Рада зменшила кількість районів в Україні з 490 до 136.