друкувати


Владислава Рутицька йде з посади заступника Міністра агрополітики з питань європейської інтеграції – офіційно

13 липня 2016, 14:14

Владислава Рутицька завершує роботу на посаді заступника Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції і продовжить свою роботу у якості радника Міністра та керівника проектів, які захищають інтереси українських виробників на іноземних ринках. Про це повідомив Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий.

Він наголосив, що завдяки наполегливій праці Владислави Рутицької у напрямку європейської і міжнародної інтеграції сьогодні ще більше українських компаній присутні на ринках ЄС і інших країн.

«Дякую пані Владиславі за нашу плідну спільну роботу у розробці плану інтеграції українського АПК до ЄС та в цілому за роботу з підсилення позицій українських виробників на іноземних ринках. Сьогодні ми чітко працюємо за цією “дорожньою картою”, і кожен новий діалог з міжнародними партнерами наближає нас до запровадження європейських стандартів якості в агровиробництві. Одне з основних наших завдань, поруч із магістральними реформами земельних відносин, держпідтримки та держпідприємств, це орієнтація на переробне виробництво. Тобто на продукцію із доданою вартістю, а також на сертифікацію продукції для виходу на європейський ринок. Внесок Владислави Рутицької у ці процеси дуже великий. І мені надзвичайно приємно, що ми мали змогу працювати з таким натхненним професіоналом. Наше співробітництво не припиняється. Ми й надалі разом працюватимемо над проектом Єврокомісії з підтримки сільського господарства в Україні, інституційної реформи в міністерстві та створенням автоматизованої системи контролю забезпечення якості харчової продукції», ­― прокоментував кадрові зміни у Мінагрополітики Тарас Кутовий.

Очільник міністерства також подякував Владиславі Рутицькій за участь у виснажливих переговорах у Брюсселі, які відбулися у червні під час офіційного візиту української делегації. Зокрема, тоді під час поїздки було обговорено важливі питання щодо технічної допомоги ЄС у розвитку сільських територій і рибальства, а також участі у реформуванні санітарної та фітосанітарної служб. Більше того, завдяки переговорному тандему Міністра і заступника було досягнуто певних зрушень у питаннях квот для українських підприємців. Також, Єврокомісія виділила майже 3 млн євро на проект розвитку сільського господарства в Україні.

Окрім того, Владислава Рутицька започаткувала та вела ряд важливих проектів. Завдяки її активній позиції Верховна Рада прийняла ряд вкрай необхідних дерегуляційних законів, які дозволили зекономити більше 300 млн дол. США для бюджету країни. Владислава Рутицька була ініціатором проекту зі зрошення у південних областях України (кошторис більше 1 млрд дол. США від Світового Банку). Також Рутицька курувала проект «Аграрні розписки» для малих та середніх виробників за підтримки IFC (залучено більше 50 млн. грн. кредитних коштів). За підсумками 2015 року було відкрито більше 10 нових ринків та розширено номенклатуру аграрної продукції. Було підготовлено та здійснено більше 300 міжнародних двосторонніх зустрічей. Співпраця з Європейським інвестиційним банком щодо кредитування на 400 млн євро для підтримки малих і середніх фермерів знаходиться на завершальній стадії. А з питань гармонізації українського законодавства до Європейських норм міністерство за цей час зайняло передові позиції.

«Наше співробітництво продовжується. Владислава буде радником Міністра і буде відігравати провідну роль у декількох важливих євроінтеграційних проектах. Ми й надалі разом працюватимемо над проектами Єврокомісії з підтримки сільського господарства в Україні, а також створенню інноваційних ІТ рішень для вдосконалення систем контролю якості і безпечності нашої продукції, а також фінансової підтримки малих і середніх фермерів», ― додав Тарас Кутовий.

За словами самої Владислави Рутицької, вона задоволена своєю роботою у міністерстві, але залишає свою посаду, щоб продовжувати допомагати українському агросектору посилювати позиції на міжнародних ринках.

До теми: Угода з Канадою ― шанс для агробізнесу

«Європейська і міжнародна інтеграція ― це напрямок, який обрано як для нашої галузі, так і для всієї країни. Україна ― один із топових експортерів аграрної продукції у світі та, зокрема, на ринку ЄС. І в цьому є також заслуга нашої команди. Наразі досвід розвитку експорту і диференціації стратегії присутності на світових ринках нашого сільського господарства є прикладом для багатьох наших підгалузей економіки. Ми будемо активно розвивати це і далі. Дякую Міністру Тарасу Кутовому за співпрацю і за підтримку нових спільних проектів», ― підсумувала Владислава Рутицька.

Довідка: Владислава Рутицька була призначена заступником Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції 17 вересня 2014 року в Уряді Арсенія Яценюка. Після призначення нового уряду 14 квітня 2016 року вона залишилася працювати у команді Міністра аграрної політики та продовольства Тараса Кутового.