Держава повинна усунути бар'єри на шляху експорту аграріїв ― Касьянов
Держава повинна усунути бар'єри на шляху експорту аграріїв ― Касьянов

Голова Ради директорів холдингу KSG Agro Сергій Касьянов вважає, що розширення експортних можливостей аграріїв неможливо без зняття обмежень на шляху вітчизняного експорту. Про це повідомила прес-служба KSG Agro.

За словами Касьянова, в розширенні експорту зацікавлене, як уряд, так і самі аграрії. Для держави ― це призводить до додаткових надходжень валютної виручки, а в результаті ― до стабілізації платіжного балансу. Для аграрного бізнесу ― це диверсифікація надходжень у твердій валюті, розширення каналів продажів і в кінцевому підсумку ― вихід на стабільну прибуткову діяльність.

«У будь-якій країні ті, хто експортують, отримують державну підтримку і шануються як національні герої, але тільки не у нас», ― каже голова.

На його думку, українські аграрії мають експортні перспективи, зокрема, в сегменті тваринництва. «Ми плануємо нарощувати поставки свинини на експорт, вийшли на грузинський ринок, ― розповідає Касьянов, ― Втім, в інші країни нас поки не пускають, бо у нас не узгоджені ветеринарні норми. Тому той же Євросоюз для нас залишається недосяжною мрією. Для нас дуже перспективним видається китайський ринок. Стратегічно для всього свинарства України важливо вийти на китайський ринок, але це питання може вирішити тільки держава. Уряд тут непочатий край роботи. Тваринництво ― це не зерновий ринок, там складніше продукція, інша додана вартість. Для того, щоб домовитися про вихід на ринок іншої країни треба узгодити всі норми ветосанітарного контролю».

Він наголосив, що міждержавні домовленості не єдине, чим уряд може допомогти аграрному бізнесу. «Дерегуляція експорту необхідна і на національному рівні, ― вважає аграрій, ― У нас досі діють багато регуляторні акти, які стримують експорт. Залишається сподіватися, що новий уряд прислухається до нас і усуне ці внутрішні бар'єри».

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...