друкувати


Місцева влада не знає механізмів, за якими видавати аграріям компенсацію через посуху

24 липня 2020, 14:00

На місцях адміністрації не знають механізму виділення такої допомоги аграріям і збирають документи на отримання компенсацій на основі постанови «Про затвердження Порядку використання коштів резервного фонду бюджету», що передбачає лише виділення поворотної допомоги агровиробникам. Про це ідеться у матеріалі на порталі Kurkul.com.

«Урядом було ініційовано кілька механізмів підтримки сільгоспвиробників. Зокрема, до урядової постанови №300 були прийняті зміни, що дозволило аграріям без прив'язки до обороту отримати компенсацію відсотків по кредитах. Мінекономіки спільно з Державною податковою службою зобов'язались підготувати роз'яснення механізму списання посівів, в результаті якого буде нараховуватися ПДВ на цю операцію. Також Мінекономіки анонсувало дотацію сільгоспвиробникам на одиницю оброблюваних площ, які були втрачені в результаті погодних умов. Сума дотації озвучена у 4,5-5 тис. грн на гектар, крім того, вона буде  безповоротною», – ідеться у матеріалі

Зазначається, що така допомога буде надана за умови пред'явлення мінімального пакета документів, який покаже втрати і підтвердить факт стихійного лиха.

Ще одним важелем допомоги постраждалим аграріям стало винесення до Кабміну питання тарифів і компенсації електроенергії. Комітет Верховної Ради України з аграрних і земельних питань, в свою чергу, підтримав зміни до закону щодо державної підтримки і компенсації вартості електроенергії при зрошенні, – ідеться у статті.  

Нагадаємо, що аграріям півдня країни , які постраждали від засухи, пропонують надати 2 роки податкових пільг.