друкувати


Відсутність субсидій на придбання сільгосптехніки знизила закупівлю тракторів та комбайнів на третину

30 липня 2020, 06:54

Відсутність обіцяних урядом субсидій на придбання сільськогосподарської техніки призвела до зниження закупівлі тракторів та комбайнів вітчизняного виробництва на третину. Про це розповів генеральний директор «Техноторг-Дон» Євген Березовський.

«Сільськосподарські трактори практично не продаються, тому що тепер аграрій чекає цієї компенсації. Він звик, що якщо ти хочеш придбати у ХТЗ, то ця компенсація буде надана. А так як її немає, він каже: «Я почекаю, поки буде». І так ця ситуація викликала зниження об’ємів закупівлі, відповідно, об’ємів виробництва. У цьому році падіння склало 30% від минулого року», – розповів Березовський. 

Нагадаємо, уряд показав середньострокові програми держпідтримки агросектору на 2021-2023 роки. У них передбачено підтримку на придбання техніки. Водночас, фермери заявляли, що станом на середину липня не отримують держпідтримку на 2020 рік, передбачену наявними програмами. Тоді як уряд відзвітував про виплачені 104,5 млн грн сільгоспвиробникам, які придбали техніку та обладнання вітчизняного виробництва у грудні 2019 року та січні-травні 2020 року.