друкувати


Парламент ухвалив закон про сільськогосподарську кооперацію

21 липня 2020, 17:10

Парламент на позачерговому засіданні ухвалив закон №0856 «Про сільськогосподарську кооперацію». Автори закону Олег Кулініч, Микола Кучер, Сергій Шахов та група депутатів.   

Підтримали законопроєкт 238 народних депутатів, проти не проголосував ніхто, утримались 27. 

Голова профільного підкомітету, який представляв у парламенті та лобіював прийняття закону Олег Тарасов назвав документ здатним надати поштовх для розвитку с/г кооперативів. 

«Вирішальний крок уже зроблено. Реалізація нового закону надасть потужний поштовх нашим с/г кооперативам та сприятиме їх виведенню на європейський рівень. Впевнений, що у наших працьовитих аграріїв це обов’язково вдасться... на сьогодні частка кооперативів у загальному обсязі виробленої сільськогосподарської продукції в Україні становить менш ніж 1%, а кількість громадян, які об’єднані в кооперативи, є меншою за 30 тисяч осіб, тобто менше 0,2% від сільського населення. Натомість у ЄС частка кооперативів на аграрному ринку становить 40-50%, а в окремих державах та секторах доходить до 70%. Сподіваюсь, що наша держава теж досягне таких цифр у найближчому майбутньому», – сказав Тарасов. 

Документом спрощується ведення господарської діяльності кооперативу, полегшується ведення бухгалтерії через приведення її термінології до міжнародних норм, а неприбуткові кооперативи легко зможуть отримувати статус неприбутковості, із чим раніше були проблеми. Відповідно до закону:

Нагадаємо, колишній заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віктор Шеремета заявляв, що після ухвалення законопроєкту №3131, який передбачає об’єднання до кооперативів не лише фізичних осіб, а великих товаровиробників субсидія на 1 га оброблюваних угідь замість фермерів може потрапити до середніх та великих виробників.