друкувати


Лещенко розповів, як громадянам, котрі незаконно приватизували землю, уникнути покарання

22 липня 2020, 06:30

Громадяни, котрі незаконно приватизували землю, матимуть можливість добровільно її повернути, щоби уникнути покарання. Про це заявив голова Держгеокадастру Роман Лещенко, звітуючи про результати першого місяця роботи на посаді. AgroPolit.com пропонує вам найцікавіше з виступу Романа Лещенка та його презентацію

«Наше основне завдання – повернути такі земельні ділянки, які були незаконно виведені з державної власності. Для осіб, котрі взяли участь у таких сумнівних операціях, буде можливість добровільного повернення земель, які  були незаконно приватизовані… У Кримінально-процесуальному кодексі є таке поняття, як угода зі слідством. Це коли особи, які вчиняли правопорушення з метою уникнення відповідальності, зокрема й позбавлення волі, повертають державі вкрадене та отримують відповідне покарання, значно менше, ніж могло б бути, якби факт порушення довели в суді й людина отримала вирок», – зазначив він.

Він зазначив, що буде застосовуватися і кримінальна відповідальність, зокрема позбавлення волі, в тому числі довічно.

Тому що збитки, які завдані державі, вимірюються мільярдами гривень», – наголосив Лещенко.

Він додав, що у Держгеокадастрі не зацікавлені в тому, щоб зараз заблокувати всю систему правоохоронних органів, і щоб правоохоронні органи займалися лише земельними питаннями.

Масштаби корупції в земельних відносинах носять величезний обсяг. Немає області, де б у нас не було виявлено таких фактів правопорушень.Наша мета у цій системі координат – повернути незаконно отримані землі, ми для цього готові максимально працювати з усіма правоохоронними органами. Ми підписали відповідні меморандуми про взаємодію з усіма правоохоронними органами – із СБУ, із Міністерством внутрішніх справ, з НАБУ, із ДБР. Зараз напрацьовуємо безпосередній формат співпраці. Більше того, виходячи з цих обставин, що у нас сьогодні сформовані вже цілі реєстри по яким ми будемо передавати правоохоронним органам», – зазначив він.

Нагадаємо, що аудит Держгеокадастру виявив понад 10 тис. наказів про відведення землі, які потенційно є подвійною приватизацією.