друкувати


За 10 років в Україні перестануть вирощувати картоплю

21 липня 2020, 13:00

Українцям через 10 років стане невигідно вирощувати картоплю. Основна причина, яку називають фахівці, це глобальне потепління і зміни клімату в нашій країні. Про це заявила начальник відділу агрометеорології Українського гідрометцентру Тетяна Адаменко у коментарі для «Першого Ділового».

«Зміни клімату свідчать про те, що через 10 років на більшій частині території України картоплю вирощувати недоцільно, через те, що настільки високі температури ґрунту зроблять вирощування безглуздим», – пояснила Адаменко.

Вона додала, що в Україні погода найближчим часом стане спекотною й сухою, а дощі знову відступлять.

У найближчі два тижні в Україні буде літо. Хочу заспокоїти, що суперпотужних циклонів нема над нами, як немає і глобальної циклонічності. Антициклони створюють ті жахливі посухи, які були у нас навесні. Немає йциклонів таких, як той, що стояв у травні над Україною, і в деяких областях випала 3-4 місячна норма опадів. Опади в будь-якій кількості для України важливі, тому що два тижні у нас буде спекотна, майже суха погода. Невеликі дощі пройдуть лише в західних областях. Температури високі: +22-27 на заході, на решті території +27-33 градуси», – додала фахівець.

Нагадаємо, що Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства готує програму з надання держпідтримки української овочевої галузі, зокрема, напрямки картоплярства.