друкувати


В Україні немає адекватної податкової політики для аграріїв, — фермер

15 липня 2020, 10:30

В Україні бракує адекватної податкової політики для сільгоспвиробників. Таку думку висловив керівник господарства «Урожай» із Сумщини Михайло Шевченко у матеріалі «При хорошому врожаї та ціні на податки увагу не звертаєш» на Kurkul.com.

«Єдине, чого бракує — адекватної податкової політики для сільгоспвиробників. Наприклад, була пропозиція щодо податку з гектару землі. Цілком можливо, але якби це уряд приймав без фанатизму. Менше буде писанини: обробили стільки-то гектарів землі, заплатили податок і живуть собі фермери спокійно. Тільки все повинно бути в розумних межах», — розповів фермер.
Як зазначив аграрій, якщо врожайність і ціна на продукцію хороша, тоді податкам не дуже увагу приділяєш.

«Звичайно, краще було за спецрежиму ПДВ: гроші ми перераховували на окремий рахунок, а тоді з того рахунку не купували якісь предмети розкоші, а купували ж дизельне пальне, міндобрива, техніку. Спецрежим ПДВ скасували і тепер виходить, що ми за минулий рік 39 млн грн заплатили тільки ПДВ. Ми ж не зможемо елеватор кожен рік будувати, щоб його перекривати», — сказав Михайло Шевченко.

Також у фермера неоднозначне ставлення і до введення ринку землі. 

Тепер ввели ринок землі. Доведеться з обороту гроші знімати, бо люди питають, коли зможемо купити їхні паї. Хай таких охочих продати земельну ділянку не так і багато, але все одно на це потрібні гроші. Якщо людина хоче продати землю, то ми мусимо її купити. Бо якщо ми скажемо: «Почекайте, у нас грошей немає», пайовик уже піде до когось іншого з грошима і продасть ділянку йому», — підсумував фермер.

Нагадаємо, законопроєкт 3131 про детінізацію сільгоспвиробництва дозволить залучити близько 400 млрд грн на розвиток фермерства.